Изложба на 40 маски, направени от японски кипарис, от колекцията

...
Изложба на 40 маски, направени от японски кипарис, от колекцията
Коментари Харесай

Маски от театър Но гостуват в столицата

Изложба на 40 маски, направени от японски кипарис, от сбирката на спектакъл Но " Ямамото " и икебана от школата " Кагецу " гостуват у нас. Официалното разкриване на експозицията ще се състои на 11 септември, вторник, от 18 ч., във фоайето пред зала " София " на Столичната библиотека. Събитието се провежда във връзка 30-ите юбилейни дни на японската просвета.

" Ямамото " е най-старият действителен през днешния ден спектакъл Но в Осака. Включен е в листата на ЮНЕСКО като нематериално международно културно завещание. Създаден е преди към 650 години и е най-древното непокътнато театрално изкуство, което се извършва до през днешния ден без спиране и без основни промени. " Кагецу " следва най-модерното учебно заведение за икебана " Согецу " в Токио и на Рима Мирска, която през 1995 година сътвори първата Школа за икебана в България.

Организаторите на тази взаимна галерия настояват, че са срещнали доста сходства в тези изкуства:

* и двете са зародили преди повече от 6 века;

* запазили са своята еднаквост през днешния ден с помощта на невероятния естетически афинитет към изкуствата на японеца и уважението към миналото;

* те живеят, тъй като стъпват на традицията и я развиват в подтекста на настоящето;

* спектакъл Но цели оптимално влияние с минималистични похвати;

* съществени естетически условия на " Согецу " са елементарност на формата, спестовност на материала, непорочност на линията, откровеност на вложеното чувство;

* и спектакъл Но, и икебана, както и други изкуства, като хайку и чайна гала, са повлияни от философията на Дзен будизма.

На изложбата с вход свободен се чака да участват както ценители, по този начин и всички искащи да усъвършенстват усета си към красивото и възприятието за прелестното.

" Некрасивото е неприемливо " - това е девизът, под който живее и се развива японското общество през своя Златен век.

Експозицията ще може да бъде прегледана до 17 септември.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР