Излизането на стотици западни компании от руския пазар е драстично

...
Излизането на стотици западни компании от руския пазар е драстично
Коментари Харесай

Задава ли се краят на глобализацията след войната в Украйна

Излизането на стотици западни компании от съветския пазар е фрапантно деяние, което може да се трансформира в предходник на една още по-голяма смяна в икономическата действителност - краят на глобализацията. Руската инвазия в Украйна накара куп политици, икономисти и вложители да се притесняват, че глобализацията може да е достигнала връх след 30 години напредък. Някои даже предвиждат, че размерите на търговия могат да претърпят внезапен спад, защото разногласията сред водещите страни се ускоряват след нахлуването на Русия в Украйна. Фактът, че това се случва в миг, когато фирмите се стремят да изградят повече резистентност в световните вериги за доставки след пандемията от ковид, налива в допълнение масло в огъня, написа Financial Times.

Това не би било първият път, когато дадена рецесия, без значение от нейния темперамент, провокира обилни промени в моделите на търговия. Ръстът на търговията се забави внезапно след международната финансова рецесия от 2008-2009 година По-ранна епоха на глобализация, обвързвана с индустриалната гражданска война, беше спряна от Първата международна война. Ударът на международната война върху стопанската система е толкоз огромен, че възвръщането на равнищата отпреди войната лишава близо 50 години.
Очакванията на специалисти
Голяма част от специалистите в сферата чакат съветската експанзия да докара до цялостния антоним на глобализацията - деглобализацията.

Лари Финк, основен изпълнителен шеф на най-големия капиталов фонд BlackRock, споделя пред изданието, че спорът в Украйна е " поставил завършек на глобализацията, която преживяхме през последните три десетилетия ". Според него фирмите и държавните управления ще преразгледат съществено зависимостта си от други страни, без значение дали капиталова или енергийна, и ще се стремят да запазят множеството действия, изключително такива от стратегическо значение, на своя територия или най-малко покрай нея.
Реклама
Този ход не би бил неочакван, откакто пандемията разкри огромни пробойни в употребяваната от извънредно огромен брой западни компании тактика на ръководство на материалните ресурси " тъкмо в точния момент ". Този тип обмисляне е тактика за ръководство, която привежда поръчките на първични материали от снабдители в непосредствено сходство с индустриалните графици, като задачата е свеждане до най-малко на времето, в което стоките стоят в хранилища.

Според Шамик Дхар, основен икономист в BNY Mellon Investment Management, бъдещето на международната стопанска система ще се характеризира с по-голямо значение на огромните стопански системи и основаването на търговски блокове, където обменът на артикули ще протича безпрепятствено. " Съществуващата интернационална икономическа архитектура е все по-периферна във връзка с огромните въпроси на политическата стопанска система ", съобщи Дхар пред Financial Times. Той също по този начин споделя мнението, че в бъдеще държавните управления най-вероятно ще отстояват ползите си по въпроси, свързани със сигурността.

Подобни терзания показа и шефът на Английската централна банка Андрю Бейли, който съобщи, че светът се намира в " по-предизвикателна точка " по отношение на фрагментацията на търговия, в сравнение с след финансовата рецесия в края на първото десетилетие на предишния век. Главната причина за това съгласно него е фактът, че преди 14 години желанието за показване на нови такси и мита е било доста по-малко, в сравнение с в този момент.
Какво тормози фирмите?
Войната в Украйна е причина от ден на ден компании и предприятия да слагат преди всичко като корпоративни цели устойчивостта. Това е в директен прорез с досегашните разбирания, при които на челна позиция беше успеваемостта. Тази успеваемост докара и до бързо възобновяване след пандемията от ковид. Последните данни на Бюрото за разбор на икономическата политика на Нидерландия демонстрират, че макар че е имало спад в размера на търговията с Китай и нововъзникващите стопански системи през януари, общият размер на международната търговия е достигнал рекордно равнище - към 9% над равнищата преди пандемията през декември 2019 година
Реклама
Това обаче не понижава терзанията на фирмите. В сферата се следят съществени паники по отношение на мощното търсене, високите цени на доставките и нарасналите цени или наказателни наказания на фона на спора в Украйна.

Според Бейли това не е изненадващо развиване, като то би трябвало да бъде взето поради при правенето на паричната политика от страна на висшата британска финансова институция. " Едва ли е изненадващо, че имайки поради с какво би трябвало да се оправи бизнесът, той прави корекции. Нивата на запасите се повишават, тъй като би трябвало да се реагира рационално на провокациите, пред които браншът е изправен ", прибавя Бейли.

Още една причина за неустановеност в фирмите е решението да се блокира съветският достъп до валутните запаси. Това ясно демонстрира на фирмите, че съхраняването на капитали в долари е добра концепция единствено и само ако страната или водачеството на компанията не възнамеряват дейности, които биха провокирали наказания. Това е извънредно потребно за Китай, като упованията са страната да се опита да наложи юана като валута за интернационалните покупко-продажби с другарски страни за азиатската страна.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР