Излезе първата книга от автобиографичната трилогия на прочутия чешки писател

...
Излезе първата книга от автобиографичната трилогия на прочутия чешки писател
Коментари Харесай

Нов роман на неподражаемия Бохумил Храбал

Излезе първата книга от автобиографичната трилогия на фамозния чешки публицист Бохумил Храбал „ Сватби в къщата “. Преводът е на Васил Самоковлиев, който сега работи над превода на втората част „ Vita Nuova “. След това се чака и третата – „ Пролуки “. 

 Храбал споделя за срещата си със своята бъдеща брачна половинка Елишка Плевова през нейната позиция. Така той разкрива в цялост освен развиването на връзките посред им, пламналата обич, само че и самия себе си – комплициран темперамент и ексцентричен човек. Наред с нежността, с която написа за своята обич, Храбал вкарва читателя в суровото жестоко време, в което протича действието в романа – средата на 50-те години на ХХ в., като прави препратки и към минали исторически събития, белязали родината му и цяла Европа. 

 Макар да разказва сякаш всекидневни неща, елементи от живота, писателят основава картина на времето, в която през персоналната история прозира огромната история, трансформирала човешки ориси и ги смляла в хода на времето. Тази груба реалност създателят съчетава с сантименталната любовна връзка по своя Храбаловски фасон на писане, безподобен и различим, с доста комизъм и подигравка, с търсене на хубостта и възвишеното измежду грозното. Истинско наслаждение за литературните сетива.

Чуйте Васил Самоковлиев.
Снимки – bg.wikipedia.org и изд. Колибри
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР