Излагането на специфични видове светлина преди сън може да има

...
Излагането на специфични видове светлина преди сън може да има
Коментари Харесай

OLED осветлението е по-безвредно за хората от LED


Излагането на характерни типове светлина преди сън може да има друг резултат върху метаболизма
(снимка: CC0 Public Domain)

Излагането на индивида на светлина през нощта може да има негативни последствия за здравето. В проучване на казуса, японски учени откриха кой вид осветяване е по-малко нездравословен за хората.

Изследователите от университета Цукуба са сравнили резултатите на светодиодните (LED) източници и органичните светодиоди (OLED) върху режима на спане на индивида. Известно е, че LED източниците излъчват доста синя светлина, което е нездравословно за здравето. При OLED осветлението това не е по този начин.

По-конкретно учените са изследвали по какъв начин източниците на светлина въздействат на енергийния метаболизъм в тялото, заяви. За задачата те заели десетима мъже доброволци и ги изложили на разнообразни светлини в продължение на четири часа преди лягане.

След това учените измерили енергийните им разноски, телесната температура, окисляването на мазнините и равнищата на 6-сулфатоксимелатонин. Установено е, че разходът на сила и телесната температура по време на сън са доста по-малки след излагане на OLED осветяване.
още по тематиката
Освен това окисляването на мазнините по време на сън било по-ниско след излагане на LED осветяване. Анализирайки резултатите, учените стигат до заключението, че някои типове осветяване могат даже да повлияят на наддаването на тегло.

Несъмнено, излагането на характерни типове светлина преди сън може да има разнообразни резултати върху енергийния метаболизъм по време на сън, заключават учените.

ОLED източниците излъчват полихроматична бяла светлина, която съдържа по-малко синя светлина от LED светодиодите. В резултат OLED има по-малко отрицателни последствия за здравето на хората. Така OLED може да се окаже привлекателна опция на LED осветлението, изключително през нощта.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР