Изкуственият подсладител сукралоза (продаван като Splenda) е широко използван и

...
Изкуственият подсладител сукралоза (продаван като Splenda) е широко използван и
Коментари Харесай

Учени: Изкуствен подсладител може да разруши ДНК

Изкуственият подсладител сукралоза (продаван като Splenda) е необятно употребен и се съдържа в артикули като диетични газирани питиета и дъвки. Според ново изследване той е кадърен да поврежда ДНК материала в клетките ни.

Тъй като ДНК съдържа генетичния код, който управлява растежа и поддържането на телата ни, това е сериозен проблем, който може да докара до голям брой здравословни проблеми .

Опасенията на откривателите са толкоз съществени, че те приканват организациите за стандартизация на храните да преразгледат сигурността и регулаторния статус на заместителя на захарта.

Техническият термин за нещо, което унищожава ДНК по този метод, е генотоксичен, а изследването преглежда съответно сукралоза-6-ацетат: химическото съединяване се получава при усвояване на сукралоза и се усвоява от организма, сочи отчет за изследване при плъхове от 2018 година.

" За да сложим това в подтекст, Европейският орган за сигурност на храните има предел на токсикологична угриженост за всички генотоксични субстанции от 0,15 микрограма на човек дневно ", споделя биомедицинският инженер Сюзън Шифман от Държавния университет на Северна Каролина.

" Нашата работа демонстрира, че следите от сукралоза-6-ацетат в една-единствена дневна напитка, подсладена със сукралоза, надвишават този предел. При това даже не се регистрира количеството сукралоза-6-ацетат, което се образува като метаболити, откакто хората употребяват сукралоза. "
С други думи, сукралоза-6-ацетат към този момент участва в тези питиета, преди да бъдат погълнати, само че още по-голяма част от него се създава в стомаха ни. Всъщност сукралозата се създава от усъвършенствана версия на сукралоза-6-ацетат, която се синтезира от захарозата.

Изследването е оповестено в „ Journal of Toxicology and Environmental Health “.

Авторите на изследването провели серия от лабораторни проби върху човешки кръвни кафези и тъкан от чревната стена, с цел да видят реакцията към сукралозата и съединението сукралоза-6-ацетат. Направени са и проби на генетичната интензивност на чревните кафези, като за всички тях са употребявани стандартизирани процедури за разбор за разкриване на увреждане на ДНК.

Тестовете удостоверили механизми, които са генотоксични и кластогенни (разкъсват нишките на ДНК), и посочили увеличение на експресията на гени, които са свързани с възпаления, оксидативен стрес и рак. Нещо повече, лигавицата на червата също е била повредена.

" Установихме, че и двата химикала [захароза и сукралоза-6-ацетат] предизвикват " пропускливи вътрешности " , споделя Шифман.

" По принцип те вършат стената на червата по-пропусклива. Химикалите повреждат " тесните връзки " или интерфейсите, където клетките в чревната стена се свързват между тях. "

Пропускливите вътрешности значат, че отчасти усвоената храна и токсините могат да обхванат в кръвния поток. Състоянието може да бъде провокирано по доста способи и да има следващи въздействия в доста разнообразни елементи на тялото.

Изследователите предизвестяват, че хората към този момент би трябвало да спрат да одобряват сукралоза и да употребяват всичко, което я съдържа. Преди това подсладителят беше утвърден от регулаторните органи въз основа на проучвания, които посочваха, че той минава през организма неизменен - констатации, които в този момент се опровергават от по-нови проучвания.

Сега може да се наложи това регулаторно утвърждение да бъде преразгледано. Изследователите допускат, че по-нататъшни проучвания биха могли да проучат по-отблизо евентуално рисковите последствия за здравето от излагането на сукралоза-6-ацетат.

" Това проучване поражда голям брой опасения по отношение на евентуалните последствия за здравето , свързани със сукралозата и нейните метаболити ", споделя Шифман.

" Време е да преразгледаме сигурността и регулаторния статут на сукралозата, защото се натрупват доказателства, че тя носи обилни опасности. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР