Изкуственият интелект има мръсна тайна, за която не се говори

...
Изкуственият интелект има мръсна тайна, за която не се говори
Коментари Харесай

Мръсната тайна зад бума на изкуствения интелект, за която рядко се говори

Изкуственият разсъдък има мръсна загадка, за която не се приказва задоволително. Тя е обвързвана с високотехнологичните AI компании от Силициевата котловина, само че води чак в далечна Азия.

В крайбрежен град в южната част на Филипините хиляди младежи влизат в интернет всеки ден, с цел да подкрепят процъфтяващия бизнес с изкуствен интелект. Подложени са на уморителен труд, само че в подмяна най-често получават неприятни условия на работа и мизерно възнаграждение, споделя в собствен материал Washington Post.

В затънтени интернет кафенета, препълнени офиси или вкъщи тези чиновници вършат анотации на масивите от данни, от които американските компании се нуждаят, с цел да образоват моделите си за изкуствен интелект. Работниците разграничават пешеходците от палмите във видеоклипове, употребявани за създаване на логаритми за автоматизирано шофиране; те слагат етикети на изображения, с цел да може изкуственият разсъдък да генерира облици на политици и известни личности; те редактират елементи от текстове, с цел да подсигуряват, че езиковите модели като ChatGPT няма да произведат небивалици.

Според неофициални оценки на държавното управление повече от 2 милиона души във Филипините правят този тип работа. Въпреки че AI постоянно се свързва с машинно самообразование без присъединяване на хора, технологията в действителност разчита на трудоемките старания на работна мощ в развиващия се свят, постоянно е обект на употреба, написа economic.bg.

Експлоатацията и ниското възнаграждение са обезпокоителен и постоянно подценяван аспект на продължаващата конкуренция в региона на изкуствения разсъдък, до момента в който вместо това дебатите се концентрират върху по-важни въпроси, свързани с евентуална пристрастност или опция за непозволено потребление на AI.

Заплащането

Според отчета основаният в Сан Франциско стартъп Scale AI наема най-малко 10 000 души във Филипините на платформа, наречена Remotasks. Според данни и изявленията, получени от WP, обаче компанията постоянно не им е плащала в точния момент, въпреки представител на компанията да твърди, че „ закъсненията или спиранията на заплащанията са извънредно редки “.

Редица фрийлансъри на Remotasks описват пред вестника, че са били закъсали с заплащанията или в никакъв случай не са получавали в началото обещаните им пари. Един 26-годишен служащ е прекарал три дни по план, надявайки се да получи 50 $. Получил е единствено 12 $.

Филипинският експерт по нравственос в региона на изкуствения разсъдък Доминик Лигот съпоставя тези нови работни места – заети с маркирането на фрагменти или текст за компании за изкуствен интелект като Scale AI – с тогавашните работилници за шиене на потници.

Работниците не разполагат с никакви ефикасни способи да се оплачат и в случай че надигнат глас, могат просто да бъдат „ деактивирани “.И това не е единствено във Филипините. Scale AI да вземем за пример наема фрийлансъри или „ реализатори на задания “ също във Венецуела и Индия. Според сферата на аутсорсинга това отключва нова „ конкуренция към дъното “ на нископлатените пазари на труд.

Накратко, до момента в който AI провокира конкуренция за милиарди долари в Съединени американски щати, тези, които в действителност правят главната част от работата, постоянно остават незабелязани, ниско платени или като цяло пренебрегнати – поредна частица в продължаващия спор за етиката към изкуствения разсъдък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР