Изключително важно е в предсрочните парламентарни избори да участват възможно

...
Изключително важно е в предсрочните парламентарни избори да участват възможно
Коментари Харесай

Президентът: Важно е при изборите да участват възможно най-много граждани

„ Изключително значимо е в предварителните парламентарни избори да вземат участие допустимо най-вече жители, което да укрепи легитимността на институциите. Високата изборната интензивност зависи от способността на партиите да предложат устойчиви решения и стратегически дълготрайни политики за справяне с провокациите. “

Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 се срещна с представители на Службата за демократични институции и права на индивида към Организацията за сигурност и съдействие в Европа /ОССЕ/. Службата откри на 1 март задача за наблюдаване на избори за идния избор за народни представители. Вицепрезидентът Илияна Йотова също взе участие в срещата.

 Президентство
Президентство. Снимка: Президентство

По време на диалога бяха разисквани подхванатите ограничения за гарантиране на сигурността на вота, както и организацията на изборния развой . Държавният глава открои ролята на служебното държавно управление, което и за идния парламентарен избор работи за обезпечаване на условия за почтени, транспарантни и свободни избори. Видеонаблюдението при броенето на бюлетини бе откроено като средство за изсветляване на изборния развой .

Държавният глава уточни също по този начин, че обществото ни има потребност не от поредна предизборна акция , основаваща се на несъгласията сред партийните водачи, а насочена към действителните проблеми. Необходимостта политическите сили да насочат вниманието си и към българите зад граница също бе подчертана.

Акцент в диалога бяха измененията в Изборния кодекс. Президентът Радев напомни наложеното от него несъгласие на последните промени, което бе преодоляно от народните представители. По думите му актуалният закон е трансформирал характера на машинното гласоподаване, което до момента сполучливо се е справило с редица дефекти на изборния развой – понижило е доста % невалидни бюлетини, грешките в протоколите на секционните изборни комисии и пазаруването на гласове .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР