Изключително съм разочарована от незадоволителните отговори на вицепремиера на Република

...
Изключително съм разочарована от незадоволителните отговори на вицепремиера на Република
Коментари Харесай

Екатерина Захариева разкритикува Скопие за дискриминация спрямо българите

" Изключително съм разочарована от незадоволителните отговори на вицепремиера на Република Северна Македония Никола Димитров, който бе посетител на есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург и отговаряше на въпросите на депутати ". Това разяснява във фейсбук някогашният външен министър Екатерина Захариева.

Единствено аз от българските делегати получих опция да задам въпроси заради дефицит на време. Ако беше дадена опция и на останалите ми сътрудници от българската делегация, щеше да стане ясно, че нямаме никакви разминавания по този въпрос, написа Захариева.

Какво попитах Никола Димитров?

1. Какво прави държавното управление на РСМ, с цел да преодолее отрицателната наклонност, обвързвана с напън и дискриминация по отношение на жителите на РСМ от български генезис, изразяваща се в закани, закононарушения от ненавист, похищения над хора и тяхното имущество, както и слово на омразата от страна на техни държавни чиновници?

2. Възнамерява ли държавното управление в Скопие ще извърши резолюцията на Съвета на Европа от 2006 година, изискваща осъждането на тоталитарните режими? РСМ е единствената страна с такова минало, която към момента не го е направила, както и не е предоставила реабилитация на жертвите на комунизма. Смята ли държавното управление му да отвори обществено архивите с досиетата на някогашните секрети служби?

" На първия въпрос отговорът бе, че дискриминация по отношение на българите няма. А на втори не чух никакъв коментар ", осведоми някогашният ни външен министър.

" Пред сътрудниците си от ПАСЕ заявих, че България продължава да поддържа Република Северна Македония по пътя й към Европейския съюз при осъществяване на нужните условия. Едно от тях е и спазването на човешките права на всички жители на тази страна, в това число тези, които се самоопределят като българи ", споделя Захариева.
https://www.facebook.com/ZaharievaEkaterina/posts/3026646550983289
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР