Изключително рядък, добре запазен мраморен сфинкс е открит в гробница

...
Изключително рядък, добре запазен мраморен сфинкс е открит в гробница
Коментари Харесай

Мраморен сфинкс откриха в Китай

Изключително необичаен, добре непокътнат мраморен сфинкс е открит в гробница в северозападен Китай. Гробницата е била издигната преди най-малко 1000 години, оповестяват китайски археолози.

Статуетката е висока 36 сантиметра, а в основата си е необятна 13 сантиметра. Има човешко лице с продълговат череп и тяло на седнал лъв. Щети по статуетката има единствено върху лицето. Тя е открита дружно с още няколко статуетки, включително бойци, коне, камили и лъвове. Открити са общо към 150 погребални предмета, множеството от които били бронзови или глинени.

„ Ясно проличава майсторството при направата на тези статуетки “, споделя Фън Жун, който е водач на археологическия екип към локалния институт за културни реликви и археология.

Според един надгробен надпис, в гробницата почивали останките на Лиу Жун и жена му, които живели по времето на династията Тан (618-907).

„ Стилът на гравиране припомня на западния и такива статуетки се намират извънредно рядко в китайски гробници “, прибавя Фън Жун. „ Белият мрамор също не се среща постоянно в северен Китай. “

Както знаем, счита се, че истинският сфинкс е издигнат от египтяните преди 5000 години. Монументът е висок 21 метра, а дължината му е 73 метра. Намира на се на западния бряг на река Нил и пази пирамидите в Гиза, на запад от Кайро.

Сега археолозите ще се опитат да научат повече за комерсиалните връзки по време на династията Тан, както и ще се опитат да схванат по какъв начин рядката статуетка е попаднала в китайската гробница.

Archaelogoy News Network

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР