Изключително прецизна ендоскопска операция за премахване на доброкачествен тумор (остеом),

...
Изключително прецизна ендоскопска операция за премахване на доброкачествен тумор (остеом),
Коментари Харесай

Отстраняват рядък тумор в носа на жена

Изключително прецизна ендоскопска интервенция за унищожаване на незлокачествен израстък (остеом), ситуиран във фронталния синус на носната празнина бе осъществена в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Пациентът е жена на 61–годишна възраст, която постъпва в Клиниката по УНГ заболявания в лечебното заведение с недоволство от затруднено носно дишане, болки в дясната лицева половина на глaвата, в това число и ушната мида.

Хирургичната намеса бе осъществена от проф. доктор Карен Джамбазов,  Изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив и началник на Катедрата по ушно-носно-гърлени (УНГ) заболявания на Медицински университет – Пловдив.

Преди години, пациентката е диагностицирана в друга болница в страната с 2 см костен израстък – остеом в десен насрещен синус и дребен остеом в етмоидален синус вляво.

„ Този тип тумори са доброкачествени, без разсейки, като имат местен деструктивен напредък “, посочи проф. Джамбазов. Той изясни, че затова на пациентката не предстоят други интервенции или лечения и ще бъде изписана до 48 часа след интервенцията.

Остеомът съставлява костна тъкан, която се развива върху друга кост, най-често в региона на черепа, на носа или околоносните кухини.

Причината за възникването му е неразбираема, само че се допускат разнообразни теории, свързани с ембрионалното развиване, контузии или инфекциозни фактори.

Основният признак е болката. Пациентите я разказват като дълбока, продължителна и интензивна болежка. Най-често се локализира от страната на лезията, като е по-интензивна през нощта и попречва спокойния сън. Ефектът от болкоуспокояващи е добър, само че краткотраен.

За слагане на диагнозата е належащо да бъде осъществена компютърна томография. Рентгенова фотография и ядрено-магнитен резонанс също могат да бъдат потребни в обособени случаи.

В съответния случаи на пациентката е изработен напълно дребен външен прорез в региона на челото. Използвана е модифицирана отворена техника с остеопластично ламбо. Остеомът е отстранен изцяло, без да се запълва кухината на синуса. Това резервира оптимално неговото вярно действие и снишава до най-малко опцията от затруднения.

В Интегрален център за лекуване на тумори и контузии на глава и шия все още са осъществени повече от 20 сходни интервенции. Екипът, под управлението на проф. доктор Карен Джамбазов, е направил голям брой високоспециализирани оперативни интервенции на синусите и базата на черепа.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР