Изключително напрегната остава ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 в

...
Изключително напрегната остава ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 в
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Изключително напрегната остава обстановката, обвързвана с разпространяването на COVID-19 в страните на Балканите.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30257
В редица страни тази седмица бяха регистрирани нови рекордни данни, които се дължат основно на разпространяването на разновидността Омикрон на ковид. Положителна наклонност обаче се следи във връзка с тежко болните и смъртните случаи в някои от страните, като на този стадий не се регистрира нарастване на умрелите.

АЛБАНИЯ
В Албания броят на новите случаи на ден е сред 1500 и 2500. Вариантът Омикрон докара до внезапно повишаване на новите случаи на COVID-19, най-голям брой на новозаразените за последните дни бе регистриран предишния петък - 2670. По-леките признаци на разновидността обаче, в комбиниране със относително младото население на Албания, водят до относително малко смъртни случаи - единствено три в четвъртък. Смъртността в страната не е висока, като най-вече умряли бяха регистрирани в неделя - осем души.
Напълно имунизираните албанци са над 39 % от популацията.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Броят на инфектираните с ковид в Босна и Херцеговина също е относително висок, като всеки ден се оповестява за над 2500 инфектирани. Най-много нови случаи бяха регистрирани в четвъртък - 2 601, а смъртните случаи бяха най-вече във вторник - 59.
Ваксинационното покритие в страната остава относително ниско, като едвам 25,7 % от популацията е изцяло имунизирано.

ГЪРЦИЯ
В последните дни натискът върху лечебните заведения в Гърция стартира да спада.
Вчера в страната бяха регистрирани 19 712 нови случаи на COVID-19. Случаите на болест бележат спад, откакто доближиха рекордно равнище от към 50 000 дневно при започване на януари.
Много висок обаче остава процентът на инфектираните деца, като близо една трета от новозаразените са на възраст сред 4 и 18 години
В края на предходната седмица в Гърция бяха регистрирани два случая на подвариант на Омикрон.
Ваксинационното покритие на популацията в Гърция доближи 74 на 100, а при възрастното население - 84 на 100.
При хората на възраст над 60 години имунизационното покритие е най-голямо - 91 на 100. 240 хиляди души от тази възрастова група са се ваксинирали, откакто в края на предходната година беше обявено, че ще бъдат глобявани със 100 евро всеки месец.
Вчера управляващите в Гърция оповестиха, че ще разрешат още веднъж музиката в заведенията за хранене и питейните заведения и ще удължат работното им време в границите на анулация на някои от рестриктивните мерки, които бяха наложени предишния месец, откакто в този момент се следи понижаване на случаите на COVID-19 и на натиска върху лечебните заведения.

КИПЪР
В последните дни в Република Кипър се записва стабилизиране на индикаторите и понижаване на новорегистрираните случаи. От през днешния ден влизат в действие някои промени в ограниченията за ограничение на разпространяването на COVID-19, като в някои случаи наложителните PCR проби се заменят с бързи антигенни проби.
Около три % са позитивните проби за COVID-19 в Кипър. Около 75 % от настанените в болница не са имунизирани.

КОСОВО
Косово стегна ограниченията против разпространяването на ковид през уикенда, откакто предишния петък в страната бе регистриран рекорден денонощен брой на новозаразените - 2943. Мерките, които са годни две седмици, включват вечерен час от 22 ч. до 5 ч., а заведенията за хранене и кафенетата би трябвало да затварят в 21 ч. При влизане в страната се изисква документ за имунизация с три дози ваксина или негативен PCR тест.
Новите ограничения провокираха проблеми на границите на страната и държавното управление на Северна Македония, обитаемата най-вече с албанци сръбска община Буяновац, както и пътуващи от Албания желаеха от косовското държавно управление да преразгледа условието и да разреши пътешестване единствено с две дози от имунизациите.
Пътници от Албания проведоха и митинг на границата, само че държавното управление съобщи, че ограниченията ще бъдат прегледани още веднъж чак след две седмици.
С сложени две дози ваксина са близо 43 % от косовските жители.

РУМЪНИЯ
На 26 януари в Румъния бе регистриран безспорен връх на новите случаи на COVID-19 за денонощие - 34 255. В четвъртък бе обявено и за 94 смъртни случая.
През последната седмица Румъния трансферира прага от два милиона души, инфектирани с новия ковид от началото на пандемията. Столицата Букурещ и 28 окръга на страната са в " алената зона " с над три случая на 1000 души население.
Междувремено на 26 януари стартира и имунизацията против ковид за деца във възрастовата група 5-11 години. Записването на час за имунизация в профилираната за деца електронна платформа P_Ped стартира на 13 януари посредством профилите на родителите, само че до 24 януари бяха записани едвам 3355 деца.
Тази седмица в Румъния дойдоха 114 000 дози от педиатричната ваксина на Пфайзер/Бионтех, а до края на месеца се чака в страната да дойдат общо 550 000 дози за деца. Имунизацията стартира със забавяне спрямо други страни, защото средствата от бюджета за пазаруването на имунизациите не са били преведени в точния момент.
По последни данни над 41 % от популацията в страната е изцяло имунизирано срещу COVID-19.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
Правителството на Северна Македония тази седмица понижи интервала на изолираност на лицата с лабораторно потвърден COVID-19, както и интервала на самоизолация на лица, които са били в непосредствен контакт с доказан случай.
Съгласно решението лицата, които са лабораторно доказани за COVID-19 (чрез PCR тест или бърз антигенен тест) и които не са развили признаци на болестта, ще бъдат в домашна изолираност за седем дни от деня на тестването. След края на интервала на изолираност са нужни още три дни прецизно съблюдаване на ограниченията за персонална отбрана.
Според измененията тези, които са имали близки контакти с доказани случаи на COVID-19, се насочват към домашна самоизолация/карантина за седем дни от деня на последния контакт с доказания случай. Не би трябвало да съблюдават карантина тези, които дават отговор на един от следните критерии: ваксинирани с ваксина против COVID-19 с две или три дози, в случай че не са изтекли шест месеца от последната доза; преболедували с позитивен тест, не по-стар от шест месеца.
Правителството реши и образованието в главното и междинното обучение да продължи с физическо наличие на учениците от 1 февруари.
Напълно имунизирани са близо 40 % от граждаите на Северна Македония.

СЛОВЕНИЯ
В четвъртък в Словения бе обявено за рекордните 17 491 нови случаи на ковид.
По информация на медиите в страната COVID-19 е достигнал до разнообразни отделения в лечебните заведения и има огромен брой медицински чиновници, които са заболели или в самоизолация. Според някои данни към 10 % от медицинските чиновници в Словения са в самоизолация или не работят, тъй като са инфектирани с COVID-19.
Тази седмица в Словения карантината за болните от COVID-19 бе понижена на седем дни (от десет). Това важи ако заболелият няма температура или други коронавирус признаци 24 часа преди края на самоизолирането и резултатът от коронавирус теста на седмия ден е негативен.
Решението да се понижи карантината цели да се предотврати срив на обезпечаването на значими услуги, както и колапс на бизнеса, до който може да се стигне поради огромния брой хора под карантина.
57,5 % от популацията на страната е изцяло имунизирано против COVID-19.

СЪРБИЯ
Вариантът Омикрон е причина за внезапното нарастване на броя на болните и в Сърбия. На 25 януари в страната бе регистриран връх по брой новозаболели от COVID-19 от началото на пандемията - 19 904 нови случая.
Напълно имунизирани в страната са към 47 % от популацията.

ТУРЦИЯ
Сложна е обстановката, обвързвана с разпространяването на COVID-19 в Турция. В страната се записват сред 70 000 и 80 000 нови случаи на ден, както и по над 150 умряли, а през вчерашния ден бе обявено за рекордните 82 180 нови случая и 174 умряли.
Огромен е броят на инфектираните в мегаполиса Истанбул - близо половината от случаите в страната. Здравният министър Фахреттин Коджа съобщи, че мегаполисът на процедура е в сериозно положение и прикани популацията и гостите на града да съблюдават прецизно епидемиологичните рекомендации против ковид - маски, отдалеченост и отбягване на местата, на които има доста хора, както и имунизиране с бустерна доза.
В Турция тази седмица започнаха наблюденията при смяната на равнището на антителата след слагане на трета доза от локалната ваксина " Турковак " на хора, ваксинирани с две дози ваксина на " Пфайзер ". Междувременно бяха оповестени информации, че имунизацията е ефикасна против разновидностите Алфа и Делта на ковид и са почнали проучвания за успеваемостта й против разновидността Омикрон.
В страната към този момент са сложени над 141 милиона дози ваксини против COVID-19 от началото на имунизационната акция през януари 2021 година Повече от 52,3 милиона души са с две дози ваксина, а 24,4 милиона са с сложени три дози.

ХЪРВАТИЯ
Рекорден брой на инфектирани бе регистриран и в Хърватия, като през вчерашния ден бе обявено, че през миналото денонощие с COVID-19 са се заразили над 18 500 души.
Увеличава се броят на учениците, инфектирани с ковид в Хърватия, което се дължи на бързо разпространяващия се вид Омикрон. Много учебни заведения са минали в отдалечена форма на образование.
Министерството на образованието обаче уточни, че не планува прекосяване напълно към отдалечено образование на държавно ниво, защото има учебни заведения и без един случай на COVID-19, тъй че зависи от локалните управляващи да преценяват обстановката в своите общини и да решат дали децата да учат присъствено или не.
Междувременно над 54 % от хърватските жители са изцяло имунизирани срещу COVID-19.

ЧЕРНА ГОРА
Министерството на опазването на здравето на Черна гора през вчерашния ден либерализира ограниченията в битката с пандемията от ковид преди планувания период 3 февруари.
Заради намаляващия брой пациенти управляващите позволяват музика до 23 часа в заведения за хранене и питейни заведения с присъединяване на артисти и музиканти, които би трябвало да са изпълнили най-малко едно от изискванията на КОВИД документа.
Средно за седем дни новите случаи са 1 111.
44,6 % от популацията на Черна гора е изцяло имунизирано срещу COVID-19.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30257  COVID-19 в България: Ето кои градове водят по болест COVID-19 в България: Ето кои градове водят по болест  Област Добрич влезе в лилавата Коронавирус зона Област Добрич влезе в лилавата Коронавирус зона  Болницата в Гоце Делчев е претъпкана с пациенти с Коронавирус Болницата в Гоце Делчев е претъпкана с пациенти с COVID
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР