Изключително нагла измамна схема търси своите жертви в интернет, като

...
Изключително нагла измамна схема търси своите жертви в интернет, като
Коментари Харесай

Мамят ни с чудодейно лекарство за хипертоници и сърдечно болни

Изключително нагла лъжлива скица търси своите жертви в интернет, като употребява като стръв името на bTV и на предаването " Лице в лице ", оповестиха от медията. Неизвестни все още лица употребяват мрежа от подправени уеб сайтове, с цел да продават билкови капки на мощно повишена цена с изказванието, че в действителност това е чудодейно лекарство, което се бори с хипертонията и най-разпространените сърдечно-съдови заболявания.

В обществените мрежи се популяризира промотирана обява, която води към уебсайт с име " Новини БГ " и домейн, чиято благосъстоятелност е скрита. Там е качена обширна обява, която би трябвало да подмами лековерните консуматори да си купят лекарството.

bTV Media Group публично декларира, че няма общо със уеб страницата и с продавания в него артикул и ще сезира прокуратурата и КЗП за заблуждаващата реклама.

Как лъжат?

Както нормално се случва при лъжливите схеми, пред жертвите се разпростира огромен сюжет - по какъв начин почитан фармацевт е изгубила работата си, откакто в обществените мрежи написала, че няма стопански интерес чудодейният медикамент да се продава на българските пенсионери. Следва измислено изявление, за което се твърди, че е от " Лице в лице ", в което горещата тематика разясняват " шефът на дирекцията на фармацевтиката в България ", " ръководителя на Центъра за сърдечно-съдова хирургия " и " представител на аптечна верига " Фармасток ".

 Снимка: bTV

Есенцията от разгорещения диалог е, че революционното лекарство към този момент е налично, само че бройките са на изчерпване и читателите би трябвало час по-скоро да впишат името и телефона си в комфортно подложен в края на страницата формуляр, с цел да могат да създадат поръчка на преференциална цена. Всичко това звучи доста хубаво, само че не дава отговор на истината по никакъв метод.

 Снимка: bTV

На първо място, " дирекция на фармацевтиката в България ", " Център за сърдечно-съдова хирургия " и " аптечна верига " Фармасток " не съществуват. Измислени са и участниците в диалога - държавният чиновник Румен Вълчев (чието име е поставено върху кадър от гостуването в " Лице в лице " на депутата проф. Иво Христов), хирургът Красимир Сачев (в ролята - ръководителят на катедрата по инфекциозни заболявания във ВМА проф. Камен Плочев) и фармацевтът Данаил Зоров (за чийто облик е употребен кадър с ръководителя на фенклуба на " Левски " Степан Хиндлиян).

Какво продават?

Лекарство на име CardioActive на българския пазар няма. Ако обаче потърсите името на продукта в " Google " е доста евентуално да си помислите противоположното. Освен към този момент упоменатия " новинарски " уебсайт, който злоупотребява с името на bTV, името на продукта се появява и в няколко портала за " различно здраве ".

 Снимка: bTV

Част от тях наподобяват основани единствено с цел да промотират тази и сходна на нея артикули, до момента в който други дават тип на по-легитимни, само че евентуално изкушени от комисионната при продажба (статиите им са цялостни с партньорски линкове, които подсигуряват % при покупка).

Още по-интересно става, когато човек стартира да търси отвън границите на родното интернет пространство. В Румъния, да вземем за пример, CardioActive се популяризира през напоително разказаната история на столетница, която твърди, че капките са тайната на нейното дългоденствие. Снимката на дамата е крадена - в действителност фотосът е на, която няма нищо общо нито със северната ни съседка, нито с революционни лечебни средства.

Абсолютно същият текст със същата фотография е оповестен в други фалшив уеб сайтове на словенски и на български. Интересното е, че и имената на лековете знамение са разнообразни (Detonic, Cardiline и т.н.).

Няколко от уеб страниците са инфектирани с вируси.

Кой го продава?

Качеството на текста от измисленото изявление, взето ужикм от " Лице в лице ", е положително, само че някои дребни граматически елементи насочват към бившето руско пространство.

Съобщенията за неточности, идващи от някои работили до неотдавна рекламни уеб сайтове, също са на съветски.

Някои от по-некачествените лъжливи изявления пък дори наподобяват напряко минати през преводача на " Google ".

През последните години онлайн измамите със здравни артикули зачестиха. Най-често продавачите от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и други страни отвън Европейски Съюз употребяват всевъзможни аморални и непосредствено незаконни маркетингови практики, с цел да убедят жертвите си, че купуват революционно лекарство против мъчно или изцяло нелечима болест.

Какво получаваме в подмяна?

В най-хубавия случай - билков артикул на десетократно по-висока цена. Винаги обаче има и риск да станем притежатели на " лекарство ", което може да заплаши освен портфейла, само че и живота и здравето ни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР