Изключително интригуващо: Марина Абрамович, провокативната сръбска концептуалистка и пърформанс артистка,

...
Изключително интригуващо: Марина Абрамович, провокативната сръбска концептуалистка и пърформанс артистка,
Коментари Харесай

Бабата на пърформанса като Мария Калас

Изключително завладяващо: Марина Абрамович, провокативната сръбска концептуалистка и пърформанс артистка, която от десетилетия работи в Ню Йорк, ще се снима в серия късометражни филми под заглавието “Седем смърти ” ( “Seven Deaths ”). В тях 68-годишната Абрамович, която назовава сама себе си “бабата на пърформанса ”, ще играе именитата гръцка оперна дива Мария Калас, оповестява Classicalite.

Марина Абрамович разкрива, че концепцията й се е зародила още преди 25 години, само че чак в този момент се е оформила дефинитивно и вероятно ще види бял свят. Артистката счита да се въплъти освен в Калас, само че и във всяка една от оперните й героини, играни в миналото на сцената. (Вижте я най-долу в прелестно концертно осъществяване на “Норма ” от Белини.) Филмът ще се състои от седем 10-минутни видеопърформанса, фокусирани върху оперната сцена със гибелта на героинята във всяко либрето. Сред включените опери са “Кармен ”, “Тоска ”, “Мадам Бътерфлай ” и “Травиата ”. Седемте елементи ще бъдат свързани в общ роман.

“Обладана съм от необикновено сантименталната концепция да умреш поради любовта ”, споделя Марина. “Това е моята история, само че несъмнено е обвързвана с Калас и с цялостната ми полуда по нея. Тя умря от разрушено сърце. ”

Абрамович е поканила неколцина видни режисьори от киноиндустрията да й сътрудничат за плана. Сред тези, които са се съгласили, са Роман Полански и Алехандро Гонсалес Иняриту. Сред първите поканени е бил и Ларс декор Триер, който е отказал поради натоварения си работен график.Концептуалистката, нашумяла през 70-те и 80-те години с пърформанси, в които изследва силата на духа си посредством издръжливостта на личното си тяло на изтезания от всевъзможен жанр, сега живее в Маями и възнамерява да снима и документален филм с изявленията зад кулисите с всеки от режисьорите, в който да опише и за трагичния живот и гибелта на оперната дива (най-вероятно от инфаркт) през 1977 година

Абрамович признава, че е много захласната от концепцията за гибелта и я е изследвала нееднократно – за финален път в спектакъла и кино лентата “Животът и гибелта на Марина Абрамович ” с премиера през 2011 година Но “Седем смърти ” ще бъде краят на тази мрачна концепция. “Завършването на “Животът и гибелта на Марина Абрамович ” беше едно. Като завърша “Седем смърти ”, завършвам с умирането ”, загадъчно афишира авангардистката.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР