Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Турция, които

...
Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Турция, които
Коментари Харесай

Нинова се озъби на Ердоган от Кърджали

" Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Турция , които се простират до Кърджали, е следващата провокация към суверенитета и националната целокупност на България. Това е безусловно недопустимо за нас. Кърджали е България. Кърджали е и духовната столица на Източните Родопи ".
Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в Кърджали.

Тя изрично се разгласи срещу намесата на непознати страни във вътрешните каузи на България .

Лидерът на опозицията счита, че изявлението на турския президент Ердоган е в прорез с интернационалното право и правилата за добросъседство .

Тя прикани българския министър председател Бойко Борисов ясно да отбрани националния суверенитет и териториалната целокупност на страната по време на идната среща ЕС-Турция, планувана за 26 март 2018 г .

 Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция не е анулирана
Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция не е анулирана

Румъния продължава целта за интеграция на Западните Балкани

" Призоваваме го в ролята му на медиатор сред Европейски Съюз и Турция, да мисли преди всичко за народа си и националния суверенитет на България ", сподели още Нинова. Тя настоя на тази среща да се сложи и въпросът за компенсацията на тракийските бежанци .

" През 2008 г, по искане на нашите депутати Маруся Любчева и Евгени Кирилов, е призната резолюция на Екологичен потенциал за споразумяване на двустранните разногласия , в това число споразумяване на тракийския въпрос. Очакваме на срещата на 26-и това да бъде сложено изрично от българското държавно управление ", съобщи Нинова.

В изявлението си тя се обърна към всички български политици: " Спрете да разделяте народа по всички линии ". Тя изясни, че едни партии разделят хората по религия и език, други - на такива, които са с ГЕРБ и срещу тях.

По думите на Нинова се стигна даже до различно честване на национални, християнски празници . Такова разделяне сред народа ни е незапомнено в смесените региони от доста години, безапелационна бе тя.

Според Корнелия Нинова разделянето се прави в полза на разнообразни политически цели, само че това е убийствено за българския народ. " Регионът е заседнал в беднотия, неприятно качество на обучение и опазване на здравето, липса на работа, демографска злополука . Това са огромните тематики на деня. Нека спрем с разделянето и дано да решаваме действителните проблеми на хората. Това ще помогне на всички ни и на страната ", съобщи Корнелия Нинова.

Припомняме, на 12 март 2018 година турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към " братята и сестрите в Кърджали " по време на конгрес на ръководещата партия в Сакария.

Там президентът сподели, че всички жертви и подтиснати, отвън родината си, се молят за триумфа на Турция и че душевните граници на страната му са други.

В отговор от българското външно министерство намекнаха на Ердоган, че и България може да уточни част от Турция в културните си граници.

Външният министър Екатерина Захариева разгласи, че и нашата душа може да бъде необятна.

Това не е първата сходна тирада на Ердоган . Преди две години той също говореше за душевни граници. Тогава с изключение на Кърджали бяха упоменати и Алепо, и Скопие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР