Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1

...
Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1
Коментари Харесай

Буяр Османи: 3 на 1 за Северна Македония в преговорите с Бъл...

Изходът от договарянията с България завърши с 3 на 1 за нас. Ние запазихме езика, започнахме договаряния за участие в Европейски Съюз и оставихме историческите въпроси отвън пътната карта. България получи смяна на конституцията някъде по средата на процеса - след започването на договарянията. Поради тази причина считам, че това бе един добър компромис, разяснява македонският министър на външните работи Буяр Османи, представен от БГНЕС.

" В обществото има консенсус, че конституционните промени не нанасят щета. На въпроса, за какво е против поискания референдум от страна на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ за Договора с България Османи отговори: По създание никой не е против измененията в конституцията. Дори и във ВМРО-ДПМНЕ има хора, които считат, че това е в полза на македонския народ и на страната. Това значи и институционално дефиниране на връзките сред болшинството македонски народ и българското малцинство. За първи път в най-висшия държавен документ се дефинира това отношение и това става по искане на България. Ако ние бяхме поискали това нещо, това нямаше да го получим ", уточни той.

Вкарването на българите в македонската конституция е главното условие, с цел да може Северна Македония да стартира действителни договаряния за участие в Европейски Съюз. Това обаче изисква болшинство от две трети в Народното събрание, което ръководещата коалиция не може да реализира.

" Въпросът за смяната на конституцията измести дебата за идентичността от това кой какъв е бил в миналото в дебата за правата на индивида. Това е една огромна победа за нас, тъй като изместихме дебата за правата на малцинствата и правата на индивида ", сподели Османи пред локалната телевизия " Сител ".

Според него с постигнатото съглашение с България " Северна Македония е завършила с екзистенциалните си провокации ".

  " Референдум за контракта с България не може да има. Това е един интернационален контракт. Охридското съглашение, Договорът с България и Преспанското съглашение са трите стълба на Македония. Няма по какъв начин те да бъдат отстранени ", сподели Буяр Османи.

Той счита, че " казусът с интерпретацията на историята е действителен ". 

По-рано тази седмица ръководителят на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери дефинира самодейността на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ за референдум за преустановяване на контракта за добросъседство с България от 2017 година за противоконституционна.

На този декор общата историческа комисия разиска на последната си среща тази седмица, че учебниците по история, които се отнасят за интервала на средновековната история, и възможното взаимно удостояване на Гоце Делчев.

По отношение на учебниците по история тематиката на полемика е обхванала средновековните църковни институции и тяхното значение за християнството и славянската книжовност и просвета.

" Предвид продължителността на полемиката по тази тематика, членовете на комисията не отваряха други тематики. Дискусията по тази и други тематики за учебниците по история ще продължи на идващото съвещание, което би трябвало да се организира в края на октомври тази година “, оповестиха от македонското външно министерство.

Преди два дни бяха осъществени промени в екипа на районен съд Македония. Част от него стана Димитър Лоровски – историк и професор в Института за национална история, който зае мястото на Ванчо Георгиев, напуснал комисията предходната година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР