Изглеждат изключително странни и подозрителни енергичните действия на МО за

...
Изглеждат изключително странни и подозрителни енергичните действия на МО за
Коментари Харесай

Фрогоко: Защо Каракачанов пусна обществена поръчка за самолетчета, отречена от 8 министри на отбраната?

Изглеждат извънредно странни и подозрителни енергичните дейности на МО за рестартиране на станалия към този момент скандално прочут план за придобиване на леки образователни самолети за Военновъздушни сили. За проектите на група офицери за обновяване на плана към този момент съобщихме през февруари т.г., а самата процедура за публичната поръчка бе оповестена с решение номер 93 на министър Красимир Каракачанов на 9 септември.
За едно десетилетие планът за придобиване на дребни образователни самолети беше отритнат като неуместен и извънредно рисков от цели 8 министри на защитата поред: Николай Цонев, Николай Младенов, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Ангел Найденов, Велизар Шаламанов, Николай Ненчев и Стефан Янев. Въпреки мощния напън на някои офицери от Военновъздушни сили, и на разнообразни лобита свързани с производителите на сходни самолети, нито един от изброените министри не даде ход на тази процедура заради цялост от задоволително уважителни аргументи. А точно – извънредно дребния брой на обучаеми в досегашния факултет „ Авиационен “ – до 10 бройки на година, съществуване на премного летателна техника за образование във Военновъздушни сили, подозрения за манипулиране на техническата спецификация в интерес на избран производител, корупционен риск, внезапно повишение на броя на случаите и злополуките с сходни дребни образователни самолети през последните години (включително и в България), липса на сходна процедура във водещите страни от Европейски Съюз и НАТО, които употребяват симулатори (тренажори) за в началото образование (скрийнинг), а не дребни самолетчета и други

Ето и част от мненията на министъра на защитата Аню Ангелов и на депутата от Българска социалистическа партия Ангел Найденов по време на парламентарен надзор в Народното събрание още през 2013 година

Аню Ангелов: „ Министерството на защитата и персонално аз сме били надалеч от мисълта да закупим подобен аероплан... " (б.р. дребен учебно-тренировъчен самолет).

Ангел Найденов: „ Щеше да бъде удивително, в случай че на фона на положението, изключително на летателната техника, се отиде към разновидността за закупуване на спортно-акробатични самолети, каквито са самолетите „ Злин “. Вярно, че тяхната стойност не е изключително огромна – сред 500 и 800 хиляди лв. и цената на договорката е към 5 милиона, само че щеше да бъде в действителност учудващо, в случай че командването на Военновъздушни сили, надлежно управлението на МО, беше разрешило реализирането на сходна договорка. Когато 80 % от летателната ти техника е на земята и няма задоволително средства за закупуване на аварийни елементи и надлежно да бъде възобновена летателната годност… да купиш спортно-акробатични самолети щеше да бъде неуместно разхищаване на средства. Двуместни самолети, на които най-голямата стойност е, че можеш да правиш акробатични номера. Или в краен случай да носят транспаранти и да обслужват предизборна акция в избран интервал от време. Слава Богу, че няма подобен план, че не сте планували, не предвиждате и няма да се планува закупуването на сходни самолети “.

За разлика от многото си прародители единствен министърът на защитата Каракачанов избра да не се съобрази с изброените освен уважителни предизвестия за вероятни произшествия и жертви и при започване на предходната 2018 година пусна социална поръчка за 4 броя витлови образователни самолети за Военновъздушни сили. Тогава последваха серия от разкрития в медиите и основателна тъжба до Комисията за защита на конкуренцията. На 15 февруари 2018 година „ Фрог “ разгласява публикацията „ Автогол на Каракачанов или… на гол търбух чифте нагласени самолетчета “. Оказа се, че на Военновъздушни сили са безусловно ненужни тези 4 средства за авиошоу, тъй като те към този момент разполагат с 12 броя изправни образователни и съвременни самолети. На които пък летят дребен брой курсанти и инструктори. Този проблем разтревожи, както Комисия за защита на конкуренцията, по този начин и депутатите.

На 9 март 2018 година в Народното събрание националният представител Петър Витанов сложи сериозен настоящ въпрос към Каракачанов, като показва с данни и обстоятелства за какво сходни самолетчета не са въобще нужни на Военновъздушни сили и придобиването им би било скъпо и излишно разхищаване на средства. Аргументацията на жалбоподателя до Комисия за защита на конкуренцията пък бе спестена от МО пред медиите и той бе вкаран под общия знаменател на всекидневно обвинените „ сульо и пульо “, които по принцип провалят публичните поръчки. От нея обаче става кристално ясно, че техническата спецификация е била готова в интерес на избран и един единствен аероплан – чешкия „ Злин “?

След отрицателния медиен и публичен отзив Каракачанов се отхвърля от процедурата за спортните самолетчета… само че единствено краткотрайно. Явно се е тормозил от професионално аргументираната тъжба, тъй като неговите работни екипи за няколко месеца… предизвикват ред промени в Закон за обществените поръчки, които имат палиативен темперамент и целят единствено едно … да попречват възможни тъжби в бъдеще!

Както уеб сайтът ни заяви в последваща обява на 7 февруари 2019 година – „ Моделът КОЙ марширува и в армията “, амбициозните проекти за възобновяването на процедурата са в ход. Всички старания на шепа офицери от Военновъздушни сили и МО бяха впрегнати за стартирането й през месец септември т.г., тъй като от една страна Народно събрание бе във почивка и нямаше кой от опозицията да задава нелицеприятни въпроси на Каракачанов в границите на парламентарния надзор, а въпреки това се цели да бъде изпреварен американския разбор за образователната ни авиация, който ще излезе през втората половина на 2019 година Предвижда се много положително развиване на Долна Митрополия като съвременна база със симулатори за скрийнинг и високотехнологични самолети за образование в четири етапи, а не като частен аероклуб с рискови дребни самолетчета, рискови за живота и здравето на младите водачи.

Въпросът е „ КОЙ има потребност от тази скица? “ откакто министърът на защитата макар цялото основателно неодобрение въпреки всичко пусна публичната поръчка за леки самолети на 9 септември т.г., а същата бе отречена от всички негови прародители! Не би трябвало ли Каракачанов да се замисли, че единствено в България през последната година са регистрирани 6 произшествия с жертви с сходни дребни самолетчета!?
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР