Изглежда ще бъдат подкрепени доказаните САЩ и Великобритания сканиращи устройства.Това

...
Изглежда ще бъдат подкрепени доказаните САЩ и Великобритания сканиращи устройства.Това
Коментари Харесай

ГЕРБ готова да елиминира изцяло машината - иска скенера на ДПС

Изглежда ще бъдат подкрепени потвърдените Съединени американски щати и Англия сканиращи устройства.

Това разгласи ръководителят на комисията по правни въпроси в Народното събрание Радомир Чолаков (ГЕРБ) в изявление за националното.

От думите му се разбра, че скенерите ще бъдат закупени за локалните избори през октомври 2023 година, ще бъдат извадени от изборния развой сегашните машини и ще се гласоподава с хартиена бюлетина. Това е предлагането на Движение за права и свободи, явно сега подкрепяно и от партията на Бойко Борисов.

А сегашните промени в Изборния кодекс се правели при положение, че няма държавно управление - да се гласоподава смесено - и с машина, и с бюлетина, при предварителните парламентарни избори, които наподобяват все по-вероятни.

Любопитното е, че предлагането на Движение за права и свободи не бе възприето от комисията, водена от Чолаков, по време на това 18-часово съвещание, на което бе решено по предложение на ГЕРБ и подкрепено от сътрудниците йм Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, машините да се трансфорат в " принтери ", а хартията да се завърне в огромните секции. Любопитното е, че малко по-рано през днешния ден денем водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ многозначително уточни, че нищо не е решено до момента в който не се гласоподава дефинитивно в зала и сканиращите устройства с хартиено гласоподаване да минат. А преди време депутатът от Движението Йордан Цонев се закани, че сегашните машини няма да бъдат повече позволени до избори.

" Доверието в тези (сегашните машини) беше дефинитивно погубено онази нощ. Това е, скърбя ", съобщи още ръководителят на правната комисия, като не стана ясно чие доверие и по какъв начин тъкмо е било изгубено, като няма данни за това какъв брой хора не имат вяра на устройствата и заради тази причина не гласоподават.

Самият Чолаков не знаел какъв брой ще костват въпросните сканиращи устройства, призна. Пак любопитното е, че до през вчерашния ден тезата на водача Борисов бе, че и машините, и софтуерът би трябвало да са създадени в България.

" Те, в случай че бъдат признати, ще бъдат въведени за локалните избори, което значи че има задоволително време да бъдат поръчани, закупени, тествани и всичко.

А в случай че има държавно управление в този момент, няма и да се гласоподава смесено и тази полемика е непотребна ", съобщи още Чолаков.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР