Изглежда има оптимално време за лягане вечер и то е

...
Изглежда има оптимално време за лягане вечер и то е
Коментари Харесай

Мащабно проучване определи кога е оптималното време за лягане на сън

Изглежда има оптимално време за лягане вечер и то е сред 22 и 23 ч. Заспиването тогава е обвързвано с по-доброто сърдечно здраве, споделят учени въз основата на изследване измежду 88 000 доброволци.

Екипът зад труда на UK Biobank е уверен, че синхронизирането на съня с биологичния часовник на тялото ни може да изясни откритата връзка с понижения риск от инфаркти и инсулти.

Естественият 24-часов темп на тялото е значим за общото ни положително положение и тонус. Той въздейства и кръвното налягане, написа Офнюз.

За проучването, оповестено в European Heart Journal, учените са събрали данни за времето на заспиване и пробуждане в 7-дневен интервал, употребявайки сходно на часовник устройство, носено от доброволците. Те са наблюдавали какво се случва с доброволците във връзка с сърдечното им здраве и кръвообращението за шест години. Малко над 3000 от възрастните са развили сърдечно-съдово заболяване. Повечето от случаите са при хора, които са си лягали по-късно или по-рано от „ идеалното “ време, което е сред 22 и 23 ч. Зависимостта се запазила след контролиране на продължителността и нарушавания на съня.

„ Въпреки че не можем да потвърдим причинно-следствена връзка посредством нашето проучване, резултатите допускат, че е по-вероятно ранното и късното заспиване да доведат до нарушаване на биологичния часовник и до следствията от това за сърдечно-съдовата система “, споделя доктор Дейвид Планс от Университета в Ексетър, представен от Би Би Си. Той добавя, че най-високият риск е след среднощ, евентуално тъй като толкоз късното заспиване понижава вероятността човек да види утринната светлина, която възобновява работата на биологичния часовник.

Достатъчният сън – сред 7 и 9 часа на нощ – не е единственият фактор за общото ни положително здраве, в това число здравето на сърцето и кръвоносната ни система. Важно е да се поддържат оптимално кръвно налягане и равнища на холестерола, здравословно тегло и да се спортува постоянно, да се понижат приемът на сол и алкохол, да се храним уравновесено – споделя Реджина Гиблин, старша сестра в British Heart Foundation.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР