Издаването на направления за безплатни PCR тестове от личните лекари

...
Издаването на направления за безплатни PCR тестове от личните лекари
Коментари Харесай

Над 200 е-направления за PCR тест са пуснати със старта на системата

Издаването на посоки за безвъзмездни PCR проби от персоналните лекари към този момент стартира, като от през днешния ден по едно и също време с хартиените започва и електронният им вид.

" Към 11.00 ч. през днешния ден са издадени към този момент над 200 електронни посоки за безвъзмезден PCR тест като 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази опция. Има доста малко области, за които още нямаме информация, че са издадени такива посоки, сътрудниците към момента се включват ", заяви заместник-министър Жени Начева при проява на системата с представител на " Информационно обслужване " в 17 ДКЦ в София.

Коронавирус епидемията форсира стартирането на електронните посоки. Остава и хартиеният притежател като алтернатива, само че към този момент има и друга опция. На първо време сме присъединили PCR проби и диагностиката на ковид, посочи зам.-министърът.

" Не чакам от първия миг вичко да проработи. Самите общопрактикуващи лекари би трябвало да лекуват и своите пациенти. Затова остава и възможнността за хартиено напрвление ", изясни още Начева. И добави: " Те ще отпаднат, когато всички общопрактивкуващи лекари пожелаят да издават единствено електронни посоки. Това е нещо, което занапред ще обсъждаме с БЛС ".

И добави: " Те ще отпаднат, когато всички общопрактивкуващи лекари пожелаят да издават единствено електронни посоки. Това е нещо, което занапред ще обсъждаме с БЛС ".

Всяко е-направление за PCR тест се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента.

Зам.-министърът посочи, че в случай че пациентът е ориентиран от лекаря, той не заплаща нищо. Ако обаче прави теста по лично предпочитание, ще би трябвало да си заплати.

" Апелирам към пациентите да не лъжат лекарите за признаците си, с цел да получат безвъзмезден PCR тест. Това ще натовари в допълнение и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете на системата за този безвъзмезден тест ", съобщи още зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

Личните лекари ще дават направление за безвъзмезден PCR тест за COVID-19 при най-малко два признака на болестта: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, най-вече суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на усет и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или дефицит на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно засищане, по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при извършена пулсоксиметрия, в случай че има такава опция.

За електронното направлението за PCR тест персоналният доктор прави поръчка към Националната здравна осведомителна система, а тя генерира код, който медика дава на пациента си. Той пък отива с кода до определена от него лаборатория. Възможностите за избор към този момент са 82, а описът се обновява.

Досега, с цел да не се изследват за лична сметка, хората трябваше да отидат до персоналния си доктор, той да им даде направление за експерт, който пък да им даде направление за проучване и с него пациентът да отиде в лаборатория.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР