Издателят на световни пътеводители Time Out публикува нова класация за

...
Издателят на световни пътеводители Time Out публикува нова класация за
Коментари Харесай

Градовете, в които да пътуваш с масовия транспорт е удоволствие

Издателят на международни пътеводители Time Out разгласява нова ранглиста за градовете с най-хубав публичен превоз, заяви CNN.

Данните са основани на анкета с 20 000 души в 50 града по света. Общественият превоз е необятно разбиране, което включва метро, надземни влакове, рейсове, трамваи и даже фериботи.

За да попаднат в листата на Time Out, най-малко 80% от интервюираните би трябвало да са съгласни, че в техния град е елементарно да се придвижваш с всеобщ превоз.

Първата десетка - от общо 19 града, е формирана напълно от дестинации в Азия и Европа, като немската столица Берлин е преди всичко. Според данните, 97% от берлинчани са дали отговор позитивно по отношение на инфраструктурата на всеобщия превоз в града, като са похвалили мрежата за надеждност, улеснение и сигурност.


Берлин оглавява класацията/Pixabay

Има обаче и други фактори, които би трябвало да се вземат поради, когато пътувате с трен или рейс - а точно естетиката.

Стокхолм, на седмо място, е един от градовете, похвалени за красивите си метростанции, които се отличават с пъстър и динамичен дизайн, спечелил им славата на " най-дългата художествена галерия в света ".

Друг образец за хармония са фамозните надземни влакове на Хонконг, известни на локално равнище като " динг динг " поради звука, който издават, даже имат собствен личен цвят - " HK Tram Green ".

В днешно време има разнообразни цветове и дизайни, само че емблематичният цвят датира от интервала след Втората международна война, когато английската войска е имала остатък от зелена багра.

Списъкът е потребен освен за локалните поданици, само че и за туристите в градовете, които могат да проучат по какъв начин най-лесно да се придвижват.

Шест от първите 19 града са в Европа, а други два - Лондон и Единбург, Обединеното кралство. Основно преимущество в превоза там е, че разполага с единна система за заплащане, която обгръща разнообразни форми на пренос.


Градският превоз в Амстерам е освен сухопътен//Pixabay

В Копенхаген постоянното пътешестване до работа може да включва водни таксита, които прекарват пасажерите през пристанището, а в Амстердам, който е на 10-то място, прехвърлянето сред рейсове, влакове и трамваи е елементарно и безпроблемно.

Неслучайно тези два града попадат в листата на CNN на най-хубавите градове в света за разходка с велосипед, напомня медията.

Инициативите за стабилно развиване в Европейския съюз значат, че доста метрополиси оферират тласъци за понижаване на автомобилния трафик. Независимо дали пътувате с трамвай, трен или велосипед, това е метод да посетите главните туристически забележителности, като в същото време намалите въглеродния си отпечатък върху планетата.

Седем от 19-те града, които са отличени с най-хубавите си системи за всеобщ превоз, са в Азия. Повечето са в Източна Азия, като Сингапур, Шанхай и Тайпе.

Мумбай се класира на 19-о място. Индийският мегаполис неотдавна вкара Chalo Pay - ново приложение, което улеснява резервирането и заплащането на билети за градския превоз, без да е належащо да се носят пари в брой.


Така наподобяват влаковете в Токио/Pixabay

Японската столица Токио, на трето място, се показва най-добре за континента. Масовият превоз там печели фенове с това, че е добре поддържан, ефикасен и елементарен за навигация, даже за чужденци, които не приказват японски.

Най-високо място в класацията от Северна Америка заема Ню Йорк – 15-о, добавя CNN.

Ето и цялостният лист на градовете с най-хубав публичен превоз в света:

1. Берлин, Германия

2. Прага, Чехия

3. Токио, Япония

4. Копенхаген, Дания

5. Стокхолм, Швеция

6. Сингапур

7. Хонконг

8. Тайпе, Тайван

9. Шанхай, Китай

10. Амстердам, Нидерландия

11. Лондон, Англия

12. Мадрид, Испания

13. Единбург, Англия

14. Париж, Франция

15. Ню Йорк, Съединени американски щати

16. Монреал, Канада

17. Чикаго, Съединени американски щати

18. Пекин, Китай

19. Мумбай, Индия
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР