Издателската група Axel Springer, която притежава медии катo Politico, Bild,

...
Издателската група Axel Springer, която притежава медии катo Politico, Bild,
Коментари Харесай

Историческа сделка: Най-голямата издателска група в Европа ще пуска новините си в ChatGPT

Издателската група Axel Springer, която има медии катo Politico, Bild, Business Insider и Die Welt, подписа невиждана договорка с OpenAI за шерване на новинарско наличие в ChatGPT.

Потребителите на световноизвестния AI-чатбот към този момент ще получават систематизирания от подбрани публикации на медийните издания от групата в действително време - в това число наличие, което другояче може да се чете единствено от платени клиенти на съответните уеб сайтове.

Отговорите на ChatGPT на въпроси от потребителите ще съдържат и информация за източника и линкове към цялостното наличие на обявата.

На собствен ред - Axel Springer ще даде достъп до своите архиви с медийно наличие, с цел да може OpenAI да тренира с тях своите огромни езикови модели като GPT4.
Според информация на Financial Times - издателят ще получава десетки милиони евро всяка година поради лиценза на OpenAI да употребява текстовете ѝ. Това е първата медийна група, която подписва договорка с OpenAI с " категорично оценяване на ролята на издателите в приноса за развиването на продуктите " на софтуерната компания.
Главният изпълнителен шеф на Axel Springer Матиас Дьопфнер дефинира договорката като " първа по рода си ".

" Искаме да изследваме опциите на публицистиката, подсилвана от AI - да пренесем качеството, публичната значителност и бизнес модела на публицистиката на ново равнище ", споделя той.

Брад Лайткап от OpenAI разяснява, че съдействието им с медиите на Axel Springer ще направи допустимо даването на нов метод за достъп до вести в действително време посредством AI-инструменти.

Споразумението сред най-голямата издателска група в Европа и OpenAI се случва на фона на съпротивата от страна на други медийни асоциации, публицисти, писатели и специалисти, против използването на авторско наличие за тренирането на изкуствен интелект като този на OpenAI.

CNBC припомня, че писатели като Джон Гришам и Джордж Р.Р. Мартин заведоха дело против компанията на Сам Алтман поради нарушение на авторското им право.

Групата News Media Alliance, която сплотява над 2200 издатели, също сигнализира, че новинарското наличие е преобладаващата част от базите данни, с които AI-компаниите " зареждат " своите езикови модели.

Оказва се, че размерът от данни от онлайн-медии е сред 5 и 100 пъти по-голям от други типове текстови материали, оповестени в уеб пространството.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР