ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА ХЕРМЕС“ кани на ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА НЕДА АНТОНОВА В ГРАД

...
ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА ХЕРМЕС“
кани на
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА НЕДА АНТОНОВА В ГРАД
Коментари Харесай

Творческа вечер на Неда Антонова в Пловдив

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ ХЕРМЕС “

кани на

ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА НЕДА АНТОНОВА В ГРАД ПЛОВДИВ

и

ПРЕМИЕРА НА „ ПЕПЕЛ ОТ МИСЛЕЩА ТРЪСТИКА “ И

„ ЦАРИЦА ЕЛЕОНОРА БЪЛГАРСКА “

Заповядайте на 19 май (четвъртък) от 18,30 часа

 в Културен център „ Тракарт “, подлез „ Археологически “

Събитието е част от акцията „ Дни на българската книга 2022 “

Преди креативната вечер Неда Антонова ще се срещне със студенти от ПУ „ Паисий Хилендарски “.

За създателя

Неда Антонова е създател на повече от двайсет романа, по-голямата част от тях сюжетно свързани със събития от българската история. Сред тях са „ Безмълвие “, „ Баладата “, „ Първият след Бога “ и „ Царица Елеонора Българска “. На необикновен читателски интерес се радва първокласното издание на есеистичната й книга „ Пепел от мислеща тръстика “ („ Хермес “, 2021 г.).

Нейни книги са преведени на френски, съветски, чешки и полски. Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната премия „ Златен меч “.

Живее и работи в Търговище.

За книгите

„ Пепел от мислеща тръстика “

Животът на всеки от нас се побира в десетина фрази. Има дни, даже години, минали, без да ни оставят спомен. Като че различен ги е живял вместо нас.

Човек не всеки път знае, че е жив.

И идва ден, когато – с цел да се увери! – той си брои белезите: външни – от нанесените му рани, вътрешни – от раните, които той е нанасял.

Тази книга е такава: алманах белези от съществуването. Тук са подбрани даже синините, с които идните борби ще ме отличат.

Авторката

Блестяща книга. Писана с душата на стихотворец и опита на влъхва. Прозрения за смисъла, за вярата и вярата, за любовта и избора, за вътрешната естетика на човек, намерил себе си и своето занятие.

Мъдра книга, мъдра и ефирна. Алгоритъм на една човешка душа – Душата на Неда Антонова.

Опознайте я!

Стойо Вартоломеев, редактор

„ Царица Елеонора Българска “

И се появиха Князът и Княгинята, хванати на разположение: той висок и цялостен, облечен в генералска униформа с всички оценки, муден, леко накуцващ – мъченик! – полуобърнат към Нейно Височество с доволния взор на човек, яхнал породист кон… И тя – с дълга шия и доблестен овал, висока и стройна, обхваната от бяла лионска коприна с толкоз елементарна и изискана кройка, че правеше фигурата й да наподобява изящна и безспорна като формула или афоризъм. Всяко добавяне към този възвишен контур би уязвил кристалната му и смайваща целокупност. Княгиня Елеонора не беше нито млада, нито изключително красива. Но бе толкоз естествена в своята царственост, че изглеждаше непостижима за всяко друго възприятие, с изключение на възхищение…

За деветте години на своето царуване – блестящите и трагични години на Балканските войни – от мащеха на височайшите сираци кралица Елеонора се трансформира в Майка на Отечеството. Световната преса я назовава „ Коронованият ангел на България “.

Последното й предпочитание е изпълнено: заровена е в святата българска земя, до стената на Боянската черква, която персонално бе избавила от разрушение и по този начин я бе подарила на поколенията и на света.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР