Изчисленията на разходите показват, че Турция е най-достъпният маршрут за

...
Изчисленията на разходите показват, че Турция е най-достъпният маршрут за
Коментари Харесай

Ердоган иска ключова роля в доставките на газ

Изчисленията на разноските демонстрират, че Турция е най-достъпният маршрут за експорт на израелски природен газ, сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган през вчерашния ден пред кореспонденти, написа Марица.

Президентът акцентира, че е " доста, доста окуражен " за енергийно съдействие с Израел.

„ Ако обсъдим тази тематика с израелския министър председател Бенет и предприемем стъпки неотложно, процесът за съдействието сред Израел и Турция, за суровия нефт и природния газ в Източното Средиземноморие ще се форсира “, сподели Ердоган.

През последните седмици Турция и Израел работят за възобновяване на дълго обтегнатите си връзки и енергетиката се обрисува като евентуална област за съдействие.

Докладите сочат, че газопроводът за природен газ сред Турция и Израел се разисква зад кулисите като една от другите възможности на Европа на съветските енергийни доставки.

Докладите се появиха, когато Турция и Израел оповестиха нова епоха в връзките по-рано през март след дълготраен раздор, до момента в който израелският президент Исак Херцог направи знаменателно посещаване в Анкара.

Външният министър Мевлют Чавушоглу обаче напомни в четвъртък, че план за газопровод сред Турция и Израел не е вероятен в кратковременен проект и построяването на различна система за понижаване на зависимостта на Русия няма да се случи бързо.

Идеята е да се построи подводен водопровод от Турция до най-голямото офшорно находище на природен газ в Израел, Левиатан, съществува от години. Газът ще тече към Турция и към южноевропейските съседи Гърция и България, които желаят да диверсифицират доставките от Русия, се акцентира в информацията на вестник Хюриет.

Миналата седмица Ердоган сподели, че е подготвен да изпрати висши министри в Израел, с цел да съживи плана за газопровода.

Пред телевизионния канал A Хабер, външния министър Чавушоглу сподели, че ще пътува до Израел и Палестина с министъра на енергетиката Фатих Дьонмез скоро, с цел да обсъдят двустранните връзки и опциите за съдействие.

Доставянето на газ от Средиземно море може да облекчи зависимостта на Европа от съветския газ след нахлуването на Русия в Украйна и последвалите апели на европейските водачи за понижаване на зависимостта на континента от Москва.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР