Изчерпаха се местата в реанимациите на русенските болници, медиците не

...
Изчерпаха се местата в реанимациите на русенските болници, медиците не
Коментари Харесай

В епицентъра на заразата: Екип на БНТ влезе в COVID отделение в Русе

Изчерпаха се местата в реанимациите на русенските лечебни заведения, медиците не доближават, множеството са на лимита на силите си. В четирите Ковид отделения идват заболели и от прилежащи градове. Само през днешния ден новозаразените са 143-ма. Репортерът ни Даниела Димитрова за повторно влезе в Ковид отделението на онкологичния център, където са настанени по-леките случаи. Въпреки това и там обстановката е тежка.

Какво снимаха дружно с оператора Светослав Шаламанов?

Пациенти в отделението идват късно, когато вирусът към този момент е поразил дробовете им. Болничните стаи са цялостни с цели семейства, подвластни от О2. А той е в бутилки и се мери в литри на минута.

Тук са семейство Лазарови, които се заразява от щерка си, а тя в детската градина.

В прилежащата стая 62-годишният Милко Господинов се лекува дружно със сестра си и старата си майка. Казва, че е имунизиран, по тази причина понася болестта по-леко.

Д-р Камен Кожухаров е шеф на онкологичния център в Русе, само че в Ковид отделението поема дежурствата през нощта. Когато е най-страшно.

" Не можеш да свикнеш с мисълта за гибелта. Не можеш да спреш на едно място, тъй като има хора, които са живи и желаят да им окажеш помощ. Половината се нуждаят от О2, което натовари системата ", споделя доктор Кожухаров.

Елица Емилова е здравна сестра. Тя споделя: " Смъртта е най-трудното нещо да видиш по какъв начин се грижиш за един пациент и той гасне. "

Емилова знае имената на всички пациенти, тъй като около операциите се пробва да повдигне духа им.

" Един пациент на изпроводяк, когато напускаше изтанцувахме един танц, пеем по някой път песни, с цел да се усещат в фамилна атмосфера. Това е доста значимо. Стимулът за живот. "

Но не всички съумяват да надвият заболяването. Само през днешния ден от ковид в Русе са умряли 11 души.

Репортер: Даниела Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР