Изборният ден в област Русе започна нормално, като до 8:00

...
Изборният ден в област Русе започна нормално, като до 8:00
Коментари Харесай

В една секция в Русе има проблем с машината и ще се гласува с хартиени бюлетини

Изборният ден в област Русе стартира обикновено, като до 8:00 часа не са постъпвали сигнали за нарушавания или неотворени секции, чийто сбор е 336, заяви ръководителят на районната изборна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова.

По думите й в секция в Русе има проблем с машината. На място е изпратен механик. Проблемът не е отхвърлен и там ще се гласоподава с хартиени бюлетини.

Хинкова сподели още, че в разнообразни секции в района не са се явили членове, само че това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната подмяна. 

Общо 310 машини за гласоподаване са разпределени в 290 секции в района, като в 20 от тях има по две устройства. Хартиените бюлетини се употребяват в местата за гласоподаване с под 300 гласоподаватели, които са 46. 

Дванайсет от секциите са разкрити допълнителнo . Шест от тях се намират в домове за възрастни хора, в следствения арест, в лечебни заведения, в Центъра за психологично здраве. Останалите шест секции са мобилни - за хора с физически увреждания и за карантинирани.

Избирателите с право на глас в региона са 201 071. За община Русе броят им е 142 914. За първи път в крайдунавския град ще могат да гласоподават 1342 младежи, навършили пълноправие . Седмина от тях честват 18-ата си годишнина през днешния ден. 

Към РИК е основана онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в община Русе при предаването на данни в деня на вота. Вместо да звънят по телефона те ще подават електронно информацията за началото на изборния ден, за неговия край и изборната интензивност.

В Русенско общо 237 кандидат-депутати, издигнати от 28 партии и обединения, се борят за осем места в 48-ото Народно заседание.

Три социологически организации наблюдават изборния резултат в крайдунавския град по метода " екзитпол ".

От полицията осведомиха, че към 400 чиновници на Министерство на вътрешните работи бдят за сигурността, публичния ред и спокойствието на жителите в района в изборния ден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР