Изборите ще са тест за Радев, раздразнението в ГЕРБ е

...
Изборите ще са тест за Радев, раздразнението в ГЕРБ е
Коментари Харесай

Може да има масов наказателен вот

Изборите ще са тест за Радев, раздразнението в ГЕРБ е голямо Той ще е против партиите от последния парламент, предизвестява социологът Юрий Асланов
Ето какво споделя още в особено изявление за вестник СТАНДАРТ

- Господин Асланов, какви са възможностите на идващите избори да бъде излъчен парламент?
- Разбира се, има късмет, само че има и възможност за противоположното - да се повтори случилото се след четвърти април, в случай че няма опция за съставяне на задоволително болшинство от новите партии.Въпросът е какъв ще бъде резултатът от изборите - в случай че той се промени значително, тъй че трите партии, които се обявиха като диалогични между тях, образуват болшинство в идващия парламент и създадат държавно управление, Народното събрание може да просъществува и по-дълго. Ако това не се случи, евентуално ще се повтори случилото се след четвърти април.
- Смятате ли, че ще получат повече гласове?
- На този стадий настройките са предварителни, т.е. не напълно достоверни и устойчиви. В непосредственост до изборите може да се създадат по-категорични измервания. В момента

има динамичност, скрита под повърхността на общественото говорене

и която не може да бъде уловена към този миг.Възможно е да се получи това, само че може да се получи и друго - да има всеобщ углавен избор против всички партии, взели участие в " тридневния парламент ".Може и на 11 юли по-малко хора да се разходят до изборните урни, с цел да вземат участие в подобен къс времеви откъслек в нещо, което им наподобява обречено.Ако не се получи резултат, който да стабилизира ръководството на страната, има признаци, че партиите в 45-я парламент могат да инкасират углавен избор, защото не съумяха да реализират компромис и да излъчат ръководство, което да стабилизира стопанската система, пандемичната рецесия и другите неотложни проблеми.
- Появиха се опасения за безпорядък в изборния развой. Доколко са основателни?
- Опасенията са свързани най-много с това дали страната ще е готова да обезпечи вота на българите в чужбина в този размер, в който бе заложено. Може да се получи неприятно чувство. В същото време са налице и предварителните поръчки за обжалване на легитимността на изборите. Което, в случай че се случи, ще бъде за първи път в най-новата ни история. Нещата могат да станат доста неприятни, само че може и резултатът да покаже утвърждение на заложена посока.Тези избори с изключение на всичко

ще бъдат и самобитен референдум за работата на служебния кабинет

В момента работата на този кабинет най-много се прави оценка от позиция на отношението към предходния кабинет на Бойко Борисов, а не по това, което е главната му задача - да провежда изборния развой. Ако това се случи, ще прелее и в кандидат-президентската акция.
- Вие по какъв начин оценявате все още активността на служебния кабинет?
- Имаше нараснали публични упования да предприеме сходни дейности, които да хвърлят светлина върху наследството от ръководството на ГЕРБ. Но персонално мен част от дейностите ме смущават. От една страна, дейностите са вярно ориентирани, само че, въпреки това, те би трябвало да останат в границите на Конституцията и на законите. Имам спорни усещания, само че сякаш към този момент кабинетът дава отговор на главните публични упования.Изборите на 11 юли ще бъдат тест за президента Радев. И като президент, и като кандидат-президент след няколко месеца. Очакваше се този длъжностен кабинет по някакъв метод да работи предизборно освен за тези избори, само че и за президентските. Не знам до каква степен и по какъв начин обществото ще одобри всичко това. Ако това се бе случило предходната година след летните митинги, щях да бъда по-категоричен в прогнозата си. Но тази инерция се умъртви, а в това време и отношението към участвалите в митингите стартира да се трансформира въз основата на техните проявления като систематични партии, защото те участваха в 45-то Народно заседание.
- Как бихте коментирали държанието на ГЕРБ, откогато изпадна в изолираност?
- Ами те са като засегнато животно. Очевидно раздразнението е високо поради това, че са провокирани по този метод. И още повече поради това, че ГЕРБ наподобява на партия, която е замислена да бъде на власт, а убеждението на българските жители пораства, че тази партия би трябвало да се раздели с властта.       Очевидно е, че

ГЕРБ няма да бъде във властта в обозримо бъдеще

Това безспорно основава опасности пред партия, замислена по различен метод и в този момент има боязън от разпространяване. Няма по какъв начин водачите да не се тревожат и да не се нервират от ситуацията. Очевидно ГЕРБ е в изолираност и в отбранителна позиция, защото никой не желае да поддържа връзка с партията. Но в изолираност са още Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Така че, делението на партии на статуквото и на митинга (използвам възприетия от публицистите жаргон) не е измислено. Въпросът е по какъв начин то ще откри израз във вота на 11 юли и по какъв начин ще се материализира по-късно.
- Според Вас ще има ли углавен избор за " ИТН " поради връщането на мандата?
- При тях е доста изключително, тъй като профилът на гласоподавателите, които поддържаха партията, не е подобен, че да бъде отвеян към профила на други политически обединения. Това не са хора, които имат съответни упования от реализацията на властта. Това са хора, които желаеха да провокират системата да стартира да се трансформира. В този смисъл, в действителност те имаха упования тъкмо мандатът да бъде върнат и партията на Слави Трифонов го направи. Ако по отношение на тях има углавен избор, то няма да е за това, че върнаха мандата.

Избирателите утвърдиха дейностите на Слави Трифонов

в тази обстановка, тъй като щеше да е по-лошо, в случай че бяха приели някакъв компромис с неща, които по безапелационен метод отричаха тези избори. Връщането на мандата в действителност провокира в обществените мрежи много отрицателни реакции от гласоподавателите на други партии, които и без друго не биха дали своят вот за партията на  Трифонов.
- Ще имаме ли по-пъстър парламент, патриотите още веднъж " за пердах се стягат "...
- Да, и допустимо е да не са единствено те. Близо до евентуално парламентарно посланичество са и партия " Възраждане " на Костадин Костадинов, и огромната изненада на предходните избори - партията на Васил Божков.            
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР