Изборът на консултант по Газовия Хъб Балкан от Булгартрансгаз печели

...
Изборът на консултант по Газовия Хъб Балкан от Булгартрансгаз печели
Коментари Харесай

Съмнения за избора на фирмата за предпроектното проучване за газовия хъб

" Изборът на съветник по Газовия Хъб Балкан от Булгартрансгаз печели наградата за последна скандална социална поръчка на 2017 година. Скандал даже е слаба дума. Инженерингът прибавен от управлението на компанията за намиране на подобаващия претендент е без казус ", написа във Facebook енергийният специалист и някогашен дипломат на България в Русия Илиян Василев.

Коментарът му е във връзка определения от държавния газов оператор " Булгартрангаз " реализатор на публичната поръчка за предпроектното изследване за смисъла, цената, източниците на зареждане и на финансиране на планувания от държавното управление на ГЕРБ газоразпределителен център край Варна.

Преди ден стана ясно, че от девет претенденти, четирима са отстранени от процедурата поради документални нередности, а от петимата останали участника класирана преди всичко е българо-швейцарската компания ДЗЗД " АФ-ЕМГ Консулт ", основана особено за задачата дни преди крайния период за подаване на офертите. Тя е благосъстоятелност на българската консултантска компания " ЕМГ Консулт " ЕООД, която е на Михаил Генов, и швейцарската " Акционерна фирма Консулт " ООД, представлявана у нас от Никола Битрак. Предложената от нея цена 2 327 437.70 лева е третата по-размер, само че срокът за осъществяването й е най-краткият, която се оказва с по-голяма тежест, без значение, че съгласно оповестената от " Булгартрансгаз " методология за оценка цената има 60% тежест, срокът – 20 на 100, и техническото осъществяване – 20%.

" Изборът за печеливш пада върху третия класиран по основния аршин - " цена " - претендент. Комбинация от тотално незнайна в сектора българска компания /опит отвън сектора/ и швейцарска консултингова компания която " свети " с тотално неупотребим към хипотетичната работа опит. Все отново Газовия Хъб Балкан е план за система за ръководство и развиване на инфраструктура - преносна, за предпазване на природен газ и търговия. Всичко е оншор. Грам или метър няма под вода ", написа Василев, имайки поради това, че швейцарската компания показва опита си в предпроектно изследване за 100-километров дълбоководен газопровод в Нигерия.

" Забележете, няма методология за оценка на техническите параметри, там където въпросната компания, която е дала близо 250 хиляди евро повече /т.е. 25% по скъпа оферта/ при тежест на ценовия критерии - който е измерим от 60%, е трябвало да завоюва с " доста ". Другите 40% са условно механически критерии. Но няма методология. Има таванно-подов способ за преценка оферти от хора, които нямат персонален опит в развиване и ръководство на хъб. Дори не са си наели съветник, тъй като тогава няма по какъв начин да " ръководят " ръчно търга ".

От " Булгартрансгаз " обявиха пред Mediapool, че методологията за оценяване на офертите на претендентите в поръчката е оповестена в документите и в случай че липсва такава, няма по какъв начин процедурата да бъде утвърдена от Агенцията за публични поръчки. Дружеството признава, че определената компания има надалеч по-малък опит от част от останалите претенденти в този вид услуги, само че добавя, че техните предложения не са били изрядни или не са потвърдили писмено, че дават отговор на всички условия за присъединяване в процедурата.

Газовият оператор добави, че от основно значение за избора на реализатор е срокът, защото консултантът би трябвало да показа промеждутъчен отчет на изследванията си до май, когато по време на българското европредседателство се възнамерява втора инвеститорска среща за газовия хъб. Окончателният разбор пък би трябвало да е подготвен до юни, с цел да може да се регистрира пред Европейска комисия свършеното на предпроектното изследване, за което Брюксел отпусна 900 хиляди евро, което е половината от прогнозната стойност от 1.8 млн. евро без Данък добавена стойност.

Ако изпълнителят не показа желаните от него разбори в контрактуваните периоди, ще търпи глоба от 0.5 на 100 от цената на поръчката за всеки ден веселба, планува проектодоговорът, който също е оповестен на уеб страницата на " Булгартрансгаз " като част от документите по поръчката.

Държавното сдружение отхвърля поръчката да е нагласена, само че съгласно Илиян Василев процедурата и изборът на реализатор на предпроектното изследване за хъба са дискредитирани.

" За да могат " незнайни " като съвкупен опит и експертиза компании да завоюват в техническата част по отношение на международно одобрени имена - не приказвам в изгода ни нито една съответна компания - които на всичко от горната страна са дали и по-ниска цена, би трябвало евентуално да става дума за така наречен материална разлика. Едните са играли на футбол във футболно състезание, а другите на национална топка. Е по какъв начин си мислят, че този " търг " ще отекне като " бистрота ", " като правдивост ", като " професионализъм " в Европейската комисия, чийто пари се харчат. Точно по никакъв начин ", написа енергийният специалист.

" Днес е третия, на следващия ден е петия, в други ден е последния - значимото е да е верния, нашия участник.

Честито Рождество Христово!

Ако по последните дни на 2017 година се познава 2018 година ни чакат трус след трус по време на Европредседателството.

За една битка с корупция става тирада ", приключва поста си Василев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР