Изборът на главен прокурор показва, че в България е налице

...
Изборът на главен прокурор показва, че в България е налице
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов предлага прозрачно бюджетиране и гражданско участие в управлението на бюджета

Изборът на основен прокурор демонстрира, че в България е налице тотална неяснота и тъпчене на публичното мнение. Именно по тази причина претендентът ни за кмет на София арх. Борислав Игнатов натъртва на поддръжката на гражданското присъединяване в ръководството на една община.
Това показват от „ Демократична България “ в послание, изпратено до медиите.
От своя страна Игнатов акцентира, че гражданското присъединяване е „ на първо място надзор върху вземането на решения кой, по какъв начин и по какъв метод се възползва от публичните запаси и взимането на решения, касаещи цялата общественост “.
Сред главните цели в програмата на Игнатов са подтик на гражданското присъединяване във всичките му форми – от самостоятелно доброволчество до организационно ангажиране, транспарантно ръководство в цифрова среда, усъвършенстван бюджет, нови вложения, усъвършенствана събираемост, удобен бизнес климат посредством обезпечаване на условия за развиване на новаторски и зелени предприятия, както и поддръжка на междинния, дребен и микро бизнес, здравословна среда и поддръжка за всеобщия спорт, поддръжка на културни планове и съвременни форми на показване на историческото завещание. 
Относно финансовата децентрализация е едно от Демократична България оферират сред 10 и 20%  (от 20 до 40 млн. лева.) от приходите от налог недвижими парцели и налог МПС абсолютно да се разпределя към регионите , на основата на постъпленията от всеки регион. Районните кметове, дружно с локалните поданици, ще вземат решение за какви планове да бъдат изразходвани тези средства.
От " Демократична България " считат да трансформират коренно процеса на приемането на бюджета на Столична община, като ще се показа доста по-рано на разискване главните му параметри – първо по региони, а след това и на общинско равнище. Така ще бъде обезпечена бистрота на огромните финансови разноски, които ще бъдат поставяни на разискване пред обществеността.
Въвеждането на действителен надзор върху осъществяването на подписаните контракти, който да обезпечи ефикасното разходване на обществените средства и приемането на търсените резултати при осъществяването на предоставените действия, е различен от целите на арх. Игнатов.
Ще бъдат увеличени финансови гаранции от страна на изпълнителите и ще бъдат заложени условия за преустановяване на договорите на всеки стадий от осъществяването, в случай че бъдат установени съществени разминавания в качеството и периодите по обособените действия.
От „ Демократична България “ подсигуряват, че гражданският надзор ще бъде обезпечен и посредством обществен указател на всички разноски на стойност над 5 хиляди лв.. Електронната система за публични поръчки на Столична община ще бъде разширена със структурирана информация за всяко осъществено заплащане, в това число типа и размера на осъществената услуга. Всички търговски сдружения със 100% общинско присъединяване и общинските предприятия ще бъдат задължени да употребяват същата електронна система. Това ще обезпечи повече бистрота и ще е средство за понижаване на злоупотребите с общинския бюджет. 
Ще бъде основан и нов указател , който да сплотява данни за всички разноски на общината, общинските предприятия и търговски сдружения и да включва данни за получателя на заплащането, типа и размера на осъществената услуга, както и сумата на осъществения разход. Това ще обезпечи повече бистрота и ще понижи злоупотребите с общинския бюджет.
Според Игнатов огромен проблем е неналичието на схващане за смисъла и опциите, които отворените данни дават. Свободният достъп до информация е основен фактор за цифровизация и обмисляне за устойчива градска среда, за даване на по-качествени обществени услуги и за развиването на новаторски бизнеси.
Типът данни, които би трябвало да бъдат оповестени следва да е доста по-широк и да включва свободно даване на настояща информация в действително време за околната среда, превоза, финансови данни за консумиране на общинския бюджет, както и демографски индикатори, данни за ръководството на всички обществени системи, в това число обучение и опазване на здравето. Само по този метод отворените данни могат да извършват дейно една от основните си характерности – повишение на прозрачността, битка против корупцията, по-активно присъединяване на гражданското общество и противоположна връзка от жителите за по-ефективни обществени услуги и стабилно градско развиване.
„ С оглед на това, не е инцидентен и фактът, че София заема нежеланото 50-то от 60 места в границите на Европейския дигитален градски показател (EDCi), а столицата е на последното 60-то място поради липса на обществено налична информация и отворени данни “, напомни арх. Игнатов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР