Избирателната активност няма да надхвърли 40 на сто - в

...
Избирателната активност няма да надхвърли 40 на сто - в
Коментари Харесай

ЦИК: Активността няма да достигне дори 40%

Избирателната интензивност няма да надвиши 40 на 100 - в най-хубавия случай.

Такава прогноза направи представителят на Централната изборна комисия ( ЦИК ) Цветозар Томов, съобщавайки каква е интензивността към следобедните часове.

Малко над 1,7 млн. души са дали своят вот за президент – или 25,72%. 1,69 млн. са дали избор за Народно заседание – 25,58 на 100.

" Хората избират да гласоподават и за двата избора ", става ясно от данните, регистрира и Томов.

Изненадващо най-високата изборна интензивност за страната е измерена в столицата, което се случва за първи път. Тя е в в 23-ти МИР - 32,74 на 100. Най-ниска е в Кърджали - 19,06%.

" Като че ли в действителност за нашите стандарти прекалено много избори правихме през тази година и евентуално това дава отражение. Както и Коронавирус пандемията, която въздържа по-възрастните хора. Нека се надяваме, че в последните часове българите ще гласоподават по-активно, тъй като колкото по-голяма е интензивността, това дава легитимност на изборния резултат ", направи своя коментар Томов.

Другият представител на комисията - Росица Матева, регистрира 14 тъжби и 131 сигнала все още. Както и 59 машини неработещи машини (на фона на към 13 000 в страната и в чужбина).

Двамата представители не можаха да отговорят в конкретика на сигналите, които идват от секции в Турция - за това, че членове на СИК, а не гласоподавателите боравят с машините, гласувайки на процедура вместо тях, както и за пропаганда с SMS-и, като хората недоумяват по какъв начин една политическа партия се е сдобила с мобилните им телефони. Томов дефинира " помощта " от членовете на комисиите като " жестоко нарушаване ".

" Проблемът е в честотата. Такива случаи постоянно ще има. Не мисля че има страна в света, която може да подсигурява изцяло неналичието на сходни нарушавания. Добре би било да получаваме сигнали от медиите. Засега няма доста такива сигнали ", уточни той.

А Матева добави, че в комисията са получили " много сигнали за пропаганда във Viber ". За SMS-ите уточни: дано да бъде подаден сигнал до ЦИК , с цел да бъде прегледан.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР