Избират нов парламента на 10 мартАнтониу Коща се оттегли заради

...
Избират нов парламента на 10 мартАнтониу Коща се оттегли заради
Коментари Харесай

Предсрочен вот в Португалия след оставка на премиера

Избират нов Народното събрание на 10 март
Антониу Коща се отдръпна поради корупционен скандал

Депутатите ще работят до приемането на бюджета

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза свика предварителни избори на 10 март. До тях се стигна поради оставката на премиера социалист Антониу Коща, който е разследван за корупция, и поради дейности на прокуратурата против хора от най-близкото му обграждане, съобщи Ройтерс.

В тв послание, в което президентът заяви датата на идния избор, той акцентира, че ще разпусне Народното събрание (в който социалистите на Коща имат безусловно мнозинство), единствено след приемането на бюджета за 2024 година Гласуването е планувано за 29 ноември. Законът за бюджета бе утвърден на първо четене на 31 октомври.

Бюджетът на социалистическото държавно управление планува по-ниски данъчни ставки за междинната класа, обществени помощи, ориентирани към най-бедните, и 24% скок на обществените вложения, с цел да се подтиква забавянето на икономическия напредък. 
Преди да разгласи решението си Марселу Ребелу де Соуза се срещна с представители на главните политически партии.

Президентът съобщи още, че актуалното държавно управление към този момент ще продължи да ръководи, само че уточни, че изборите са нужни, „ с цел да дадат изясненост и посока за запълването на непредвидената празнина, която изненада и тормози португалците “.

Антониу Коща подаде оставка като министър-председател във вторник, откакто прокуратурата подреди задържане на шефа на кабинета му и назова един от основните му министри като обвинен в следствие на евентуално нарушаване на закона при осъществяването на литиеви и водородни планове, както и при построяването на огромен център за данни.

Прокуратурата посочи, че самият Коща също е измежду разследваните, само че той отхвърли да е правил нередности.

Някои от арестуваните се явиха в четвъртък пред съда, където стана ясно, че те са обвинени в корупция и търговия с въздействие.

След оповестеното от президента решение за предварителни изори Коща изрази отчаяние от него, като уточни, че би било по-добре президентът да одобри предлагането на партията на премиера да дефинира губернатора на националната банка на Португалия и някогашен финансов министър Марио Сентено за нов министър-председател. „ Страната ни не заслужава да върви на нови избори “, счита Коща.

Президентът от своя страна посочи заслугите на Коща, управлявал в сложните времена на пандемията и войната в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР