Избеляването на кораловите рифове по света изглежда, че постепенно намалява

...
Избеляването на кораловите рифове по света изглежда, че постепенно намалява
Коментари Харесай

Избелването на кораловите рифове изглежда затихва


Избеляването на кораловите рифове по света наподобява, че последователно понижава след пик от три години, заяви Американската организация за проучване на океаните и атмосферата. Това бе най-дългият интервал от 80-те години насам за този доста рисков за коралите феномен.

Според проучванията избеляване на коралите към този момент не се случва в Атлантическия, Тихия и Индийския океан, което евентуално значи завършек на този унищожителен за така и така нежната морска екосистема феномен. Учените ще наблюдават деликатно температурата на повърхността на океаните и избеляването на коралите през идващите шест месеца, с цел да потвърдят края на това събитие, което стартира при започване на 2015 година

То е най-сериозното в международен мащаб, защото е най-продължителното, най-мащабно и най-унищожителното следено в миналото, акцентира Марк Икън – координатор в НАСА за наблюдението на екосистемите.

От 2015 година всички коралови рифове на земното кълбо бяха изложени на температура на водата по-висока от естествената и при 70% това продължи задоволително дълго, с цел да се стигне до избеляване.

Този феномен се следи когато коралите вследствие на повишение на температурата на водата, изхвърлят едноклетъчните водорасли, с които живеят в симбиоза – зооксантелите. Те доставят на коралите тяхната храна и им придават цветовете. Без зооксантелите коралите умират.

Първото избеляване на корали в международен мащаб е записано през 1998 година, когато топлото екваториално течение в Тихия океан Ел Ниньо е изключително мощно. Следващия път, когато този феномен бе следен, бе през 2010 година Ако той е стеснен във времето, коралите могат да преживеят и да се регенерират, само че дълготрайно избеляване е съдбовно за тези организми. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР