Ивайло Мирчев от Демократична България коментира в Здравей, България енергийната

...
Ивайло Мирчев от Демократична България коментира в Здравей, България енергийната
Коментари Харесай

Мирчев: Ако се налага, енергийният министър да спи пред вратата на гръцкия си колега, за да осигури слотове

Ивайло Мирчев от " Демократична България " разяснява в „ Здравей, България ” енергийната обстановка у нас.



Попитан дали не би трябвало страната ни да подсигури зимата с газ от „ Газпром ”, Мирчев отговори, че значително зимата е била подсигурена от уговорените танкери с полутечен газ. Той попита за какво сме отказали шест от тях и отхвърли тезата, че повода е липса на слотове за разтоварването им. Няма нищо сходно. Газовият терминал в Гърция е с подсилен потенциал към този момент. Само че би трябвало някой да отиде до Гърция и да приказва с гръцките представители за това да имаме обезпечени слотове. Работата на енергийния министър е не просто да отиде, а в случай че би трябвало да спи пред вратата на гръцкия министър, до момента в който не обезпечи слотовете.

Бившият народен представител разяснява и съветската компания „ Лукойл ”. Схемата с „ Лукойл ” я направи ГЕРБ. „ Лукойл ” не заплаща от години налог облага ”. По думите му компанията на процедура е монополист на българския пазар. Мирчев обясни по какъв начин в действителност работила схемата. Рафинерията в Бургас работи на ишлеме. Има една компания, записана в Швейцария – „ Литаско ”. Реалните й притежатели обаче в Русия и това е „ Лукойл ”. Тази компания продава на „ Лукойл ” петрол на каквато цена реши. „ Лукойл ” преработва нефта, поставя си напълно дребен марж и на изхода „ Литаско ” купува създадената продукция горива. Същата скица практикуваха „ Мултигруп ” през 90-те години, единствено че те тогава взимаха едно държавно дружество и бяха на входа и изхода. На входа те му даваха цялата суровина, на изхода – купуваха цялата продукция, изясни някогашният народен представител от Демократична България. Според „ най-консервативни оценки ” страната е ощетена с 200-250 млн. лева, твърди Ивайло Мирчев.

Той разяснява и отчета, изработен от „ Център за проучване на демокрацията ”, който е внесъл в ГДБОП с опасения, че в българските служби за сигурност има съветско въздействие. Към момента е бил разпитан в качеството си на очевидец по случая. Всъщност Русия не работи по никакъв метод за ползите на България сега, твърди някогашният депутат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР