Ивайло Андонов, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА - клон Пловдив.

...
Ивайло Андонов, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА - клон Пловдив.
Коментари Харесай

Борсов коментар: Невиждан от 30 г. ръст на инфлацията в САЩ

Ивайло Андонов, шеф в капиталова компания ЕЛАНА - клон Пловдив. Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари.



Основното събитие през предходната седмица и движещата мощ за загубите при акциите на Wall Street бе непредвиденото покачване на показателя на потребителските цени в Съединени американски щати. Индексът, измерващ инфлацията, се увеличи с 6,2% на годишна база през октомври, което е най-силният растеж от далечната 1990 година Федералният запас се опита да успокои вложителите, че по-високата инфлация е краткотрайна и следена, и я приписа най-много на фактори, породени от пандемията, като усложнения във веригата на доставките и дефицита на работна ръка. Въпреки това, ръководителят на централната банка Джером Пауъл призна, че не е несъмнено какъв брой дълго ще продължат тези процеси. Иначе седмицата стартира с вписване на следващите върхове за показателите зад океана. Приемането на Закона за инфраструктурата за 1 трлн. $ в Съединени американски щати

тласна сините чипове до нови рекордни равнища.

Повишението на S&P 500 предишния понеделник донесе на бенчмарка връх от осем комерсиална сесии с слагане на следващи исторически върхове. Постижение, което не е повтарял от 1997 година Показателят е с цели 24% нагоре от началото на годината. След издание на данните за инфлацията в средата на седмицата устрeмът на биковете бе спрян и фондовите пазари по света се оцветиха в алено. Благодарение на положителните тримесечни корпоративни доклади Европа направи изключение. Индексът STOXX на 600-те водещи европейски компании се увеличи до 485.6 пункта, което е нов рекорден връх. Във Франкфурт DAX мина над 16100 пункта, с цел да доближи ново най-високо равнище за всички времена.

Цената на акциите на Alphabet Inc. - компанията майка на Гугъл, се изстреляха в понеделник, с цел да доближи за първи път пазарна стойност от 2 трлн. $. Сред петте най-големи софтуерни сдружения Alphabet е най-добре представящата се тази година в Съединени американски щати по продажби. Печалбата е подхранвана от възобновяване на цифровите реклами и растежа на облачния бизнес. Книжата на Rivian нарастнаха с над 55%, като пазарната оценка на най-новия член на NASDAQ съумя да надмине тази на General Motors, най-големия авто производител в Съединени американски щати. Подкрепяният от Amazon производител на електрически автомобили Rivian Automotive Inc е оценен на 104 милиарда $.

Дяловете на развлекателния колос Disney поевтиняха с 7,7%, откакто компанията показа финансов доклад, който сподели, че броят на клиентите на нейната стрийминг услуга Disney+ нараства с по-бавен ритъм от предстоящото. Докато анализаторите чакаха растеж от 9,3 млн. клиента, Disney осъществя растеж от едвам 2,1 млн.

Акциите на Tesla се сринаха с 13,5%

на фона на поредност от неприятни вести, които, наподобява, стигнаха своята кулминационна точка с продажбата на дял от книжата от изпълнителния шеф Илон Мъск. Мъск продаде акции на производителя на електрически автомобили за 5 милиарда $ малко откакто организира анкета в Twitter дали би трябвало да продаде 10% от големия си дял в компанията. През миналата седмица най-богатият човек в света се е освободил с 4,5 млн. акции. При финансовия бранш водач по спад бе PayPal с 10,5%, откакто от управлението разгласиха разочароваща прогноза. Сред губещите за петте работни сесии се подредиха и представителите от развлекателния бранш. Las Vegas Sand и MGM са на алено с над 4%.

На фона на залозите за по-ранни покачвания на лихвения % на Федералния запас в Съединени американски щати доларът завърши най-хубавата си седмица от съвсем пет месеца.Индексът, който мери валутата по отношение на шестте съществени съперника, доближи нов 16-месечен връх от 95,26 - облага от 1,05% за седмицата.

Еврото се намали до 16-месечно дъно

от 1,1436 $, а стерлингът падна до 1,3354 $ - най-слабото му равнище за тази година. Цените на двата съществени сорта недопечен нефт се намалиха с към 0,7%. Покачването на $ се отразява отрицателно на суровините, чиито цени се котират в щатската валута. Спекулациите - дали администрацията на президента Джо Байдън ще пусне количества от стратегическите петролни запаси на страната, също натиснаха цените. В четвъртък ОПЕК понижи прогнозата си за международното търсене на нефт за четвъртото тримесечие с 330 хиляди барела дневно по отношение на упованията от предишния месец. Цената на златото скочи до петмесечен връх от 1868,20 $ за една нощ в сряда, преди да се намали до към 1860 $ в края на седмицата. Инвеститорите търсеха хеджиране против инфлацията, като се насочиха към активи, разнообразни от акции и облигации.

Нова компания с сполучлив старт на БФБ

На родната ни борса регистрирахме следващото сполучливо листване на нова компания. Производителят на биохрани „ Смарт Органик “ пласира всичките 310 хиляди акции при оптималната цена от 18,9 лв. на брой.Търсенето надвиши над два пъти препоръчаните акции. Компанията набра 5,8 млн. лв., с които ще финансира, дружно с заеми, придобиването на съперник в Германия и строителството на нова производствено-складова база край София. Компанията е учредена през 2009 година Тя създава суровите барчета Roobar, както и марките Kookie Cat, Курабийница, ToFuTo, Bett’r, Rookies и други. Дружеството дистрибутира и продуктите на Beyond Meat. Продуктите на „ Смарт Органик “ се продават допълнително от 60 страни по света в Евросъюза, Азия и Америка. Първичното обществено предложение е петото сполучливо на beam за тази година.

Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР