Иванка Шекерова играе балканската Жулиета – Елени Каринте в дебютната

...
Иванка Шекерова играе балканската Жулиета – Елени Каринте в дебютната
Коментари Харесай

Иванка Шекерова играе балканската Жулиета

Иванка Шекерова играе балканската Жулиета – Елени Каринте в дебютната на хасковска сцена режисура „ Балканът не е мъртъв ”, довечера. Актрисата от трупата на хасковския спектакъл е доста щастлива, че е съумяла да осъществя една своя фантазия да изиграе ролята на Жулиета, па въпреки и от балканите. Елени Каринте е битолчанката, в която се влюбва бъдещият татко на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Естествено събитията и балканските нрави водят до това, че тази история се трансформира в една невъзможна обич.

Шекерова сподели, че е доста хубаво, когато правиш спектакъл с положителни хора и добави, че по време на подготовките се е породила същинска обич сред целия екип.

В „ Балканът не е мъртъв ” режисьорът Стефан Зарев споделя няколко истории за обич и пристрастеност. Премиерата на постановката e тази вечер. Младият режисьор е решил да направи за повторно у нас постановката по сюжета на Деян Дуковски, като за по-голяма достоверност на декорите и костюмите е поканил две сценографки – македонката Александра Кочоска и доста красивата Цецка Ивайлова. Македонката сподели, че с платовете и придвижването им на сцената са желали да предадат експанзията на събитията.

Пиесата на Дуковски е писана в размирните за Македония времена 1992-93 година, когато в обществото в югозападната ни съседка се е породило разделяне сред сърби, македонци и албанци. Действието се развива през 1904 година, като има за основа по-стара пиеса „ Македонска кървава женитба ”. А младият екип от наши артисти и режисьорът се пробват да покажат посланието на Дуковски, че смисълът на живота е в любовта. И то любовта, която минава всевъзможни граници.

Режисьорът Зарев изясни, че концепцията му е да разбие клишето на делението на етническа и религиозна основа на балканите. Малко сме и сме доста разнообразни на полуострова и няма потребност да се разделяме, а е по-добре да се разбираме, споделя той. „ Общо взето хората се разделят на два вида: хванати от гората и хванали гората, добави той.

На сцената се изявяват 13 от най-талантливите млади артисти: Анатолий Ставрев, Галина Иванова, Делян Илиев, Димитър Димитров, Калин Пачеръзки, Катерина Стоянова, Мария Панайотова и други, измежду които и част от трупата на хасковския спектакъл. Освен Иванка Шекерова се изявяват и Добриела Попова, Петър Влайков и Димитър Атанасов- Шърата.

Музиката е от китариста и композитора на група „ Остава ” Георги Георгиев. Той изясни, че в музиката няма балкански ритми, тъй като концепцията на режисьора е била музиката да не е безусловно отражение на епохата, а да се търсят по-общочовешките тематики. Затова и Георгиев е присъединил атмосферични неща, които навяват на безвремие. Но по предложение на самите артисти, те самите си припяват фолклорни напеви от известни песни.

„ Балканът не е мъртъв ” ще се играе още веднъж на хасковска сцена и на Денят на театъра – 27 март.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР