Иван Стамболов - Сула коментара за последното предаване на "Панорама"

...
Иван Стамболов - Сула коментара за последното предаване на "Панорама"
Коментари Харесай

Сула: Бедний Бойко Василев, защо не умря при Гредетин!

Иван Стамболов - Сула коментара за последното предаване на "Панорама " с присъединяване на президента Румен Радев, което се трансформира в една от най-обсъжданите тематики през последните дни.

"Прекарах уикенда в тежки скрупули на съвестта, задето не гледах "Панорама " в петък. Четях уеб сайтове и обществени мрежи и се проклинах по какъв начин по този начин съм пропуснал журналистическото събитие, възпламенило душите на жителите, мощно любещи истината и справедливостта, все едно от каква позиция. Разбрах, че Румен Радев е "фатмак " и "предател ", а Бойко Василев - "богомолка " - отзиви на професионални публицисти, работили, а някои от тях работещи и през днешния ден в сякаш уважавани медии. Прочетох дори следното:

"Миналата вечер бяхме очевидци oтнoвo на ослепително показване на президента Румен Радев в "Панорама " по Българска национална телевизия, макар угодническото към изпълнителната власт домакинство на предаването от придобилия печална популярност през последните години водещ Бойко Василев, трептящ от зависимостите си към екрана, заплатата и тайните... ".

Научих също по този начин, че през въпросната вечер, когато Президентът е направил следващото си "блестящо показване ", пред постройката на малкия екран целокупният и горделив български народ, оня Българин, дето си го знаете, се е бил раздвоил на две малобройни агитки, едната от които е викала "Осанна! ", а другата - "Разпни го! ". Не съумях да схвана кои съответни политически сили са стояли зад агитките, само че пък в последно време извънпарламентарната съпротива се е фокусирала най-много върху това дали Бойко Борисов си носи вярно маската, така че надали е от голяма важност.
Когато най-накрая прочетох във фейсбук, че са нужни специфични сетива, с цел да схванеш дълбочината на Румен Радев, взех решение да изгледам въпросното предаване и пристъпих към тази задача, незабавно щом се добрах до офиса си тази заран.

Какво да ви кажа? Гледали сме и доста по-вълнуващи, доста по-нервни политически излъчвания. Вероятно има хора, за които всеки, който не се пеняви в площадна нервност и не зове за неотложно взривяване на пространствено-времевия континуум, е "продажник ", "угодник ", "лакей " и е на "хранилка ", само че Бойко Василев свърши това, което се чака от него и от предаването, което води - под формата на въпроси насочи към Радев всичко, в което е бил упрекван в последно време в общественото пространство, и му даде опция да отговори и да се отбрани. Нещо повече, явно въпросите бяха известни на Президента авансово, тъй като го откриха съответно и усърдно квалифициран, с репетирани прецизни изречения, присъщи повече за писмената, в сравнение с за говоримата тирада. Предаването не беше офанзива против Радев, а естрада, от която да се отбрани. И той го направи напълно обичайно, по всички правила на пиара. Очеизваждащо е, за какво не го виждат?!

Нека си напомним какво е Българска национална телевизия. Българска национална телевизия е социална (поне по формулировка, тоест и по мисия) телевизия, която надалеч не е преди всичко по рейтинг, само че непроменяемо и безапелационно е преди всичко по доверие. Това я прави прекомерно скъпа и изключително апетитна. В океана от журналистическа неистина и пристрастност Българска национална телевизия продължава да се приема от множеството хора като документ за меродавност. Позволете ми фриволното съпоставяне, само че каквото е Държавен вестник в света на вестниците, това е Българска национална телевизия в света на електронните медии, в това число и интернет. По същия метод, по който Българска национална телевизия е официозът на електронните медии, "Панорама " е официозът на Българска национална телевизия. Така е от десетилетия. Бойко Василев (аз да вземем за пример не бих се хвалил с такава линия в характера) е от малцината публицисти, способни да съблюдават обективност и неутралност с цената на това да обезличат до цялостна непрозрачност личното си мнение. И тъкмо такова би трябвало да бъде едно предаване като "Панорама ", тъкмо това се чака от него. Точно по тази причина "Панорама " е институция и каквото се случва в нея има толкоз огромно значение, че на "Сан Стефано " строят барикади.

Ленин казвал, че първо се завладяват пощите и телеграфът. Това ли е зорът за Българска национална телевизия? Защо на първо време се завладяват националните осведомителни канали? Отговорът е елементарен, прагматичен и отблъскващ: тъй като една истина би трябвало да се подмени с друга истина. А е прекомерно недоверчив всеки блян към властта, който се нуждае от някакъв различен тип истина, друг от този, който до момента ни е правил работа. Когато демокрацията и плурализмът трябваше да сменят тоталитаризма, тогава също имаше борба за малкия екран. Нима е пристигнало времето демокрацията и плурализмът да бъдат заменени от нещо друго? От какво?

В момента около всичко останало се занимавам и с съветска литература от 60-те години на 19 век в подтекста на общите идеологически придвижвания по това време - по тази причина и не остана време да виждам "Панорама " в петък. През 19 век и в Руската империя социалистическата интелигенция (или псевдоинтелигенция, хипнотизирана от модерното и от "прогреса ") потегля да разрушава и да подменя, единствено че заради по-сериозните мащаби на страната, походът е съпроводен от убийства, бомбени атентати и палежи. За зла орис на революционерите, по това време живее един публицист, упрекван от вцепенената в идеологическото си факсимиле "интелигенция " в комарджийство и безпътство - Достоевски. Той ни оставя ярки облици, които можем да наложим и към днешния ден, и едната-едничка дума, която ги дефинира за безконечни времена: бесове.

Не бъдете бесове, без значение дали сте от страната на Радев или от противоположната страна. И от двете страни омразата е една и съща и по един и същи метод разяжда душата. В момента публиката е докарана до извратеното положение да чака някой да ѝ подмятна име, което да бъде ненавиждано, линчувано и самоуверено бичувано от анонимните окопи на обществените мрежи. Днес е Бойко Василев, на следващия ден може да е хубавката синоптичка, която споделя прогнозата за времето. Омразата не е довела никого до нищо положително. Тя е успех за сатаната и срам за нашите богоподобни души. В събота цитирах Луначарски, през днешния ден ще го изтъквам отново: "...това, което ни би трябвало е омразата. Трябва да се научим да ненавиждаме! Само по този начин ще победим света... ". Е, ние пък можем да изберем да не се научим. Тогава и тези, на които омразата е нужна, няма да победят света. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР