Иван Сотирова*Скандалът с проекта, финансиран от Фонд Култура, показва една

...
Иван Сотирова*Скандалът с проекта, финансиран от Фонд Култура, показва една
Коментари Харесай

Финансирането на казионни “НПО”-та от правителството - легализирана форма на корупция

Иван Сотирова*

Скандалът с плана, финансиран от Фонд " Култура ", демонстрира една остаряла корупционна скица, за която сигнализирам от доста години. Управляващите партии си обезпечават поддръжка на " неправителствени организации ", като финансират плановете им с бюджетни средства. Така се основават обръчи от проправителствени неправителствени организации/ПНПО/.

Тази процедура е присъща за комунистическите и фашистките режими, които основават и употребяват казионни организации за осъществяване на своята политика измежду всички публични групи. Най-силно публикувана е работата с ПНПО, които са узурпирали сферата " отбрана на малцинствени групи ", тъй като тази сфра е най-защитена против институционален и цивилен надзор. Всеки, който дръзне да проверява финансови или други злоупотреби и престъпления на тези ПНПО, поема риска да бъде упрекнат и остракиран като расист, сексист, хомофоб и така нататък Затова съвсем всички обществени фигури и държавни служители се снишават и одобряват ролята на дейни или пасивни съучастници в тази корупционна скица.

Разбира се босовете на финансираните от страната казионни “НПО ” нямат интерес от решение, а от задълбочаване на проблемите на групите, които съставляват пред институциите, тъй като по този начин ще отпадне нуждата от тяхното брокерство и те ще изтърван държавната хранилка. Истината е, че шефовете на ПНПО се явяват част от една корупционна скица, аналогична на тази, която осъществят босовете на маргиналните групи в гетата - обезпечават надзор и гласове по време на избори. А с цел да имат надзор върху малцинствената група те би трябвало да я държат изолирана в гето. В този смисъл шефовете на ПНПО, вместо бранители на ползите на малцинствените групи, се явяват платените сътрудници на ръководещите политически партии за осъществяване на надзор върху съответната малцинствена група.

Финансирането на “НПО ” от държавното управление и общините е легализирана форма на корупция. То е следващото доказателство, че корупцията потегля от ръководещите партии, а не от правосъдната власт. Затова като Катон Стария отново ще повторя: партиите първо би трябвало да отстранен корупцинните практики в своето ръководство, с цел да могат да отстранен корупционните практики в правосъдната власт.

Още в Светото писание е казано: " Лицемерецо, първо извади гредата от своето око и тогава ще видиш ясно по какъв начин да извадиш сламката от окото на брат си. " Матей 7:3-5.

*Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя, заглавието е на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР