Иван Христанов беше народен представител от Продължаваме промяната в 47-НС.

...
Иван Христанов беше народен представител от Продължаваме промяната в 47-НС.
Коментари Харесай

Иван Христанов: Борисов лично е закрилял схемата на Капитан Андреево - Интервю

Иван Христанов беше депутат от " Продължаваме промяната " в 47-НС. През декември 2021 година бе назначен за заместник-министър на земеделието и през идващите 7 месеца организира серия от знакови политики, свързани с премахването на противозаконния монопол на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево и връщане на контрола на страната върху качеството на вносните храни, удвояването на COVID-19 помощите за българските земеделци от 72 на 144 милиона лв., увеличението на парите по Програмата за развиване на селските региони 2023-2027 от 1,65 милиарда евро на 3,51 милиарда евро. 

Христанов завършва междинното си обучение в СПТУ по строителна машинизация. След това се дипломира като магистър по стопанска система в Университета за национално и международно стопанство със компетентност " Аграрна стопанска система ". Успоредно учи и втора компетентност " Счетоводство и надзор ". Той е работил в българското посланичество на огромна интернационална счетоводна компания, след което поема финансите на консервен комбинат „ Сторко “ Плевен. През 2001 година основава с другари компания, която за 6 години доближава над 2 800 заети лица и през 2007 година е продадена на водеща европейска банка с рекордна оценка на активите. В годините по-късно е сътрудник в два капиталови фонда, които посредством финансиране и специалисти подкрепят развиването на редица български компании.

Иван Христанов е лидер на листата на " Продължаваме промяната " в Плевен.

- Г-н Христанов, един от най-големите триумфи на държавното управление на Кирил Петков е прекъсването на корупционния канал на Капитан Андреево, за което Вие имахте значителен принос. Какво би трябвало да се случи, с цел да има трайно решение на проблема и нужни ли са законодателни промени?

- Постановление 181 на Министерски съвет, което дефинира обектите и дейностите, които имат отношение към националната сигурност, би трябвало да бъде преписано, тъй като сега дейностите, свързани с контрола и сигурността на храните са вписани в него, само че то просто не значи нищо, безусловно нищо. Не е основана спомагателна нормативна база, която да каже какво тъкмо значи, че сигурността на храните и контролът за сигурността на храните е активност от националната сигурност. Така че ние би трябвало да препишем постановлението и надлежно на съответни органи като ДАНС да им се вмени, че би трябвало да правят разследваща и контраразузнавателна активност във връзка с тези детайли от националната сигурност. Те би трябвало да могат да изолират съответни детайли от националната сигурност и да ги слагат под особено наблюдаване. Например на Капитан Андеево да кажат, че пространствата, в които се правят дейностите фитосанитарен, ветеринарен и лабораторен надзор, са детайл от националната сигурност и да бъдат сложени под специфичен позволителен режим.

Допълнително към това наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове би трябвало да бъде дописана, тъй че граничната полиция да има повече права и да бъде натоварена със задължението да ревизира притежателите, шефовете и личният състав на компаниите, с цел да подсигуряват, че мафията не се настанява на обекти и в действия, свързани с националната сигурност. В момента сме в неуместната обстановка една чисто мафиотска компания, притежателят ѝ е мафиот, да може да бъде позволена на границата, тъй като не се обследва притежателят или шефът, а единствено позволения личен състав. 

Законите в България в последните 10 години бяха писани на коляно, с цел да бъдат узаконявани схеми, тъй че техните реализатори да могат да разчитат освен на основния прокурор Иван Гешев да ги пази, само че и на нормативната рамка да не разрешава да бъде търсена наказателна отговорност. 

- По-малко от месец след свалянето на кабинета, съдът анулира заповедта " Евролаб 2011 " да напусне в период Капитан Андреево. По-късно фирмата все отново получи позволение за товаро-разтоварителна активност. Как ще коментирате тези решения и какво се случва на границата в този момент?

- За нас е извънредно озадачаващо за какво съдът даде такова мнение, защото то е изцяло несъобразено със статута на граничния пункт като обект от националната сигурност и активността по надзор на сигурността на храните като детайл от националната сигурност. Тоест нашето терзание е, че съдът гледа прекомерно едностранчиво на един доста сложен проблем, който също така имаше извънредно ясно решение, което беше в интерес на страна.

Следващото решение за товаро-разтоварителна активност също е озадачаващо, тъй като то влиза в непосредствено несъгласие с регламентите на Съюза, в които няма нито едно изречение, в което да написа, че БАБХ не може да реализира тази активност. Очевидно е, че съдът си разреши да пояснява и да разширява текстовете на регламентите по метод, който е безусловно неприемлив и облагодетелства частния оператор. Съответно това сложи за следващ път въпроса за независимостта на съответни лица в Административния съд и до какъв брой те са способни да упражняват своята специалност по професионален, способен и самостоятелен метод.

- Според Вас за какво тази скица е съумяла да се бетонира на Капитан Андреево. Имало ли е политически чадър? 

- Задължително. Капитан Андреево е скандал от 10 години. Той е бил повдиган на равнище Европейски Съюз. Евродепутати са поставяли въпроса в Европейския парламент. Посолства, в това число нидерландското, са заявявали, че до момента в който Капитан Андреево действа по този метод, България няма да бъде позволена в Шенген. Това няма по какъв начин да не е стигнало до най-висшето ръководство на страната, в това число до тогавашния министър-председател Бойко Борисов. Това ни дава съображение да имаме вяра, че той персонално е закрилял тази скица . Той би трябвало да отговопри на въпроса за какво е компроментирал националната сигурност, за какво е компроментирал здравето и живота на българските и европейските жители, за какво е ощетил държавния бюджет с 250 млн. лева и какво е получил в подмяна на този политически чадър.

По отношение на административния чадър нещата са кристално ясни. Документацията демонстрира, че Капитан Андреево е скица, чиято цел е била да се облагодетелстват съответни лица и тези над тях. Спечелилите търга са просто назначени. Те нямат и в никакъв случай не са имали капацитет да правят действителен надзор на границата. За нас те са назначени, както и лицата, които си разрешиха да заплашват членове на изпълнителната власт и народни представители, с цел да им бъде опазена схемата, което към този момент е мафията.

- Вие също бяхте заплашван. Стана ли ясно от кое място са идвали заканите?

- Службите и Министерство на вътрешните работи нямат безусловно никакви илюзии кой стои зад схемата. Имах многочислени диалози с способените органи и нито за момент не срещнах подозрение, че те не знаят кой стои зад схемата. Останах с усещането, че през последните 10 години систематично им е било забранявано да работят както по тази, по този начин и по други схеми, свързани със същите тези хора. 

Аз съм дал всички имена и телефонни номера освен свързани със заканите, само че и с опита за рушвет. Компетентните органи имат безусловно всичко, с цел да стигнат до съответните фигури.

- В свое изявление от преди няколко месеца казвате, че пари от схемата с Капитан Андреево са насочвани към партийни каси. Към какъв брой партии са насочвани тези средства?

- Имаме огромна доза убеденост, че две политически сили, с присъщи водещи позиции за района, от опозицията в предходния парламент са получавали съществено финансиране от незаконните действия на Капитан Андреево. Това продължава от 10 години.

- При разпада на обединението и последвалото събаряне на правителството темата с " Капитан Андреево " бе изведена като съществена причина. Очаквате ли нови сходни подводни камъни и при последващо следствие на корупционна скица?

- Отговорът е да. За да можем да предотвратим политическа неустойчивост, ние, като политическа мощ, се борим за доверието на хората, което да е задоволително, с цел да можем да управляваме сами. Ако вършим коалиция, то тя ще е, с цел да установим конституционно болшинство, да променим института на основния прокурор, тъй че трайно да премахнем този болшевишки детайл от българската Конституция. Със сигурност напъните ни ще бъдат саботирани на всяка крачка, както беше до момента още от ден първи. Абсолютно всички аспекти, елементи и детайли на публичния, икономическия и стопанския живот са разрушени изцяло, с цел да може да се краде.

- Подобни обвинявания обаче идваха и от Александър Дунчев за Ваш съдружен сътрудник - Българска социалистическа партия . Как ще процедирате при сходна обстановка? Търсенето на непоклатимост ли ще е водещото?

- Сашо Дунчев имаше съответни забележки, по които се опитвахме да работим. Коалицията поддържаше отворен разговор за отстраняването на наследени пороци и в действителност за определяне на трайно функциониращо болшинство. Не е било едностранен развой, при който едностранно се споделят пороците и никой не им обръща внимание. Неговата роля в този подтекст беше извънредно значима за всички, с цел да се разбере кой е верният метод да се ръководи страната. Ние минахме през този възстановителен развой. 

В този смисъл с ГЕРБ коалиция бихме създали, когато забележим, че при тях стартират и напредват оздравителни процеси, тъй че това стане политическа мощ, а не феодална конструкция с един водач . Според мен на политическата сцена имат място всички партии, които могат да минат през този възстановителен развой.

- Говорейки за ГЕРБ, те предходната седмица също се появиха на Капитан Андреев. Делян Добрев заяви, че ОЛАФ проверява контрабанден канал за маркови облекла през турската граница. Вие, като директно обвързван с следствията на този пункт, имате ли информация за такова следствие и по какъв начин ще коментирате появяването на ГЕРБ на пункта?

- Аз с маркови облекла не се занимавам. След като обаче се убедихме, че той (Делян Добрев - б.а.) не схваща нищо от обикновена математика, в този момент се убедихме, че той не схваща от храни и не прави никаква разлика сред пестициди и нитрати. Това обаче е надалеч по-малкия проблем. По-големият проблем с изказването на Делян Добрев от ГЕРБ е, че той се пробва да сътвори надменно отношение към проблем, който е доста значим за всички. Това се отнася за здравето на децата, на родителите ни. Така за следващ път се появи отношението на ГЕРБ към проблемите, които са жизненоважни. На тях не им пука, не ги интересува. Те са подготвени на всичко, единствено и единствено да не се ангажират с казуса.

- В началото на август след инспекция на БАБХ стана ясно, че сред 30 и 50% от платените средства за изгаряне на скотски остатъци са раздадени, без да има осъществена активност. Какво оферирате за прекъсването на тази корупционна процедура?

- Агенцията за сигурност на храните, която заварихме, всъщност от най-високите си етажи до съответни шефове на регионални дирекции по сигурност на храните, представляваше проведена незаконна група . Подали сме сигналите, лицата са разказани, техните нарушавания са разказани. Това не са просто изказвания, налице са задоволителни данни, с цел да могат способените органи да ги подведат под отговорност. 

Предложението е доста просто - БАБХ би трябвало да бъде преструктурирана. Всички хора, обвързани със старите политики и остарялата власт, би трябвало да бъдат отстранени, да бъдат назначени способени лица, които да са там, с цел да работят, а не да основават схеми за обири, да прикриват измами и злоупотреби. След това БАБХ би трябвало да бъде трансферирана непосредствено под Министерски съвет като независима организация, с цел да може в действителност да бъде поръчител за здравето на българите, това, в което ние се опитахме да я превърнем през последните седем месеца.

- В последния си работен ден като зам.-министър на земеделието Вие подадохте два сигнала до ГДБОП - единият за инсинераторите, а вторият - за вноса на ваксини за наследник език. Какво се случва със сигналите Ви?

- От страна на сътрудниците от ГДБОП видях умело отношение. Те знаеха защо приказвам. По отношение на инсинераторите те имаха своя разработка и това, което им липсваше, беше информацията, която аз предоставих и която в продължение на 4-5 години те са претендирали от Министерството на земеделието и БАБХ, само че в никакъв случай не са получавали. Тази информация е била прикривана, с цел да може схемата да си върви.

По отношение на имунизациите им дадох цялостна информация, с цел да се потвърди, че не е имало потребност от тях. Че доставените нови ваксини няма да бъдат пълноценно употребявани следващата година, тъй като ще бъдат с изтичащ период на валидност, тъкмо когато би трябвало да се имунизира. Тук още веднъж се намесват лицата, които вършат схемата на Капитан Андреево, лицата, които са подписвали, с цел да може да стане.

Данните са задоволителни, с цел да може да си свършат работата. Компетентността, която видях в тях, също беше задоволителна. Видях едни интелигенти и осведомени хора, които имат предпочитание да работят. Ако не се спусне политически чадър, те би трябвало доста бързо да доведат до сполучлив край и двете преписки.

- С каква поръчка влизате в предизборната конкуренция и к акви са главните Ви цели за област Плевен?

- По отношение на " Продължаваме промяната ", ние имаме потребност да продължим и довършим това, което започнахме. Моя персонален приоритет е да покажа на българското общество, че има учредения да има вяра и да се надява.  Аз демонстрирах, че мафията не е неуязвима, даже тъкмо противоположното - доста елементарно може да бъде свалена.

По отношение на Плевен - това е един тотално откъснат град поради 12-годишното ръководство на ГЕРБ. Това, което преди хората надменно назоваха " северозападнала България " стартира да се простира отвън Плевен и да доближава и до градове като Велико Търново. Това безвремие, изолираност и липса на работа доведоха до тотално занемаряване на районите. Плевен от 120 хиляди души е станал 70 хиляди души. Моите цели най-много е стопански разцвет, инфраструктура и транспортна съгласуваност, основаване на предпоставки за резистентен бизнес. Аз съм бизнесмен, знам по какъв начин да го направя.

Парламентарни избори 2022 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР