Иван Гешев: “Води се война срещу прокуратурата, печелят престъпниците”Антимафиот №1

...
Иван Гешев: “Води се война срещу прокуратурата, печелят престъпниците”Антимафиот №1
Коментари Харесай

ГДБОП и адвокат притискали прокурори по аферата „Хемус“

Иван Гешев: “Води се война против прокуратурата, печелят престъпниците”
Антимафиот №1 Калин Стоянов към прокурорка: “Ти ли си тази, която поставя точка на следствието и се подиграва с труда на хората?”

Обвиненият трябвало да замине в чужбина

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е оказал невиждан напън върху прокурори по отношение на следствието на парите за автомагистрала “Хемус”, оповестиха от държавното обвиняване. Антимафиот №1 е изискал от обвинителите да се съгласят с настояванията на юриста на Борислав Колев, упрекнат, че е изпрал 53 млн. лева, да не апелират домашния му арест, с цел да може мярката му да се промени в още по-лека и през януари той да пътува за чужбина.

В събота Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за осъществен опит за склоняването на обвинители да нарушат свои служебни отговорности. Главният прокурор Иван Гешев разгласи, че прокуратурата ще сезира български и европeйски институции за случая.



Иван Гешев е безапелационен, че от войната против прокуратурата печелят единствено нарушителите.

“Не става въпрос за война сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Води се война против прокуратурата. Естествен резултат от това е взрив на престъпността. Цената ще я платят българските жители. За първи път виждам подобен непозволен напън над редови прокурори, и то дами. Днес са те, на следващия ден ще са съдиите, вдругиден ще сте вие, медиите, или елементарен жител, чиято позиция не се харесва на някого”, сподели Гешев.

Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова изясни детайлности за натиска на Министерство на вътрешните работи. Тя напомни, че следствието е формирано на 3 ноември, а на 6 декември Борислав Колев е бил арестуван. Три дни по-късно обвиняването е поискало той да остане за непрекъснато зад решетките, само че съдът го пусна под домакински арест.

Малко преди този момент да се случи, в СГП е била извършена среща сред двама от наблюдаващите прокурори, водещите следствието и оперативни служащи от ГДБОП. На нея е било декларирано от чиновниците на Министерство на вътрешните работи, че обвиненият желае да даде пояснения в наличието на прокурор. Оказало се обаче, че това е искане единствено на юриста му. На 11 декември в постройката на ГДБОП пред проверяващите, бранителят му и прокурор, Колев е отказал да дава пояснения. Адвокатът обаче декларирал на обвинителя, че е получил увещание, без да каже от кого, че СГП няма да подаде митинг против домашния арест на Колев, в случай че той даде пояснения. Защитникът сложил условия да не се стачкува мярката за неотклонение, като на по-късен стадий тя и да бъде променена в по-лека. Щяла да бъде изменена и квалификацията на закононарушението и то по този начин, че да бъде освободен обвиненият от наказателна отговорност и през януари да му бъде позволено да замине за чужбина.

Прокурорът дал отговор, че не подписва извънсъдебни съглашения и това опонира на закона и в случай че обвиненото лице даде пояснения и спомага на следствието, то това би могло да се третира като смекчаващо отговорността събитие от съда, каквато е практиката. След този диалог шефът на ГДБОП Калин Стоянов изискал да се види с наблюдаващия прокурор. На срещата той се нахвърлил върху нея с думите: “Ти ли си тази, която поставя точка на следствието и се подиграва с труда на хората?” След това декларирал, че ще є бъде търсена отговорност за това. Заместник-градският прокурор Иво Илиев означи като неприемливо събитието, че върховен чиновник на Министерство на вътрешните работи и бранител на обвинен по досъдебно произвеждане да имат претенции и искания към наблюдаващ прокурор, които са отвън рамките на закона.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков опита да се оправдае като сподели, че не можел да каже дали е имало напън над прокурори и че това бил професионален спор за тактиката на следствието.

Днес по формираното от Районната прокуратура досъдебно произвеждане са били разпитани Борислав Колев, юристът му и чиновници на ГДБОП. Засега не е ясно дали е обещавано на Колев да замине за чужбина, в случай че даде показания против някого под диктовка.

Прокуратурата ще се обърне към евроинституциите
Искат разпит на Министерство на вътрешните работи чиновници с детектор на лъжата
Прокуратурата обмисля опцията антимафиоти от ГДБОП да бъдат разпитани с детектор на лъжата, сподели районният прокурор на София Невена Зартова. Тя добави, че за тази цел държавното обвиняване може да се обърне за подпомагане от евроинституции. Зартова не уточни за кои точно чиновници на ГДБОП ще желае използването на полиграфа, само че посочи, че става дума за тези, които са склонявали наблюдаващи прокурори да правят противоправни дейности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР