Иван Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева ©

...
Иван Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева ©
Коментари Харесай

Зам. главният прокурор Иван Гешев се оказа свързан с изнудвания от Иванчева Ваклин

Иван Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева

© Цветелина Белутова Зам.-главният прокурор и някогашен началник на спецпрокуратурата Иван Гешев е обвързван с главния очевидец против някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева - строителния бизнесмен Александър Ваклин.

Тази връзка може да сложи под подозрение обективността на дейностите на проверяващите по проблема, който приключи на първа инстанция с извънредно тежки присъди - Иванчева получи 20 години затвор, зам. кметицата Биляна Петрова - 15 години, а медиаторът по предаването на подкупа Петко Дюлгеров - 12.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това заяви първо уеб сайтът " Фрогнюз " през вчерашния ден, като се базира на данни от обществени регистри - заможен и търговски. Публикацията в уеб страницата, непосредствен до някогашния главен акционер в КТБ Цветан Василев, пресъздава неизвестен сигнал, който обикаля медиите от няколко месеца. В обявата се твърди, че дамата до Гешев - Детелина Ханчева, е обвързвана с Марио Кръковски, който пък от своя страна има общи компании с Ваклин.

Пред " Дневник " Гешев отхвърли да разяснява " персонални въпроси " и, без да опровергае изказванията в обявата, разяснява къде е била оповестена тя и по какъв начин издателят на уеб страницата е получавал пари от Цветан Василев.

Александър Ваклин разяснява пред " Капитал ", че е извършил два плана с Кърковски, само че са се разделили през 2009 година, а от този момент връзката име е единствено на хартия.

Какво демонстрират обществените регистри

Справка в комерсиалния указател демонстрира, че на 2 януари 2013 година Детелина Ханчева учредява компанията ОТЕА ООД, в която държи 25%. Същия брой дялове има и сдружението " М Консулт 95 " ЕООД, което е благосъстоятелност на МАВ Груп на Мартин Паралиев. Управител на " М Консулт 95 " ЕООД е Марио Кърковски. През неговата компания " Министерски съвет Консулт 2004 " той става съучастник в сдружението " София Централ ", където негов сътрудник е Александър Ваклин. Фирмата е записана на бул. " Ген. Скобелев " 11, където е записана и " Ваклин груп ".

Кърковски и Ваклин са съдружници в още едно сдружение - " София Централ Б ".

От 2014 до 2017 година Детелина Ханчева придобива няколко парцела от друга компания - " Министерски съвет Консулт 2010 ", чийто шеф е Марио Кръковски и която до януари 2019 година е била записана също на на бул. " Ген. Скобелев " 11.

Свързани ли са

Ако оставим настрани, че заместникът на Цацаров дефинира въпроса като персонален, от публичвите регистри не излиза наяве дали Иван Гешев има връзка с Детелина Ханчева. В декларацията си пред Сметната палата той е отбелязал, че живее с някого на фамилни начала, само че не желае тази информация да се разгласява. До 12 април т.г. компанията на Детелина Ханчева " Дейна Ди Консулт " е била записана на адрес във Волуяк, на който адрес през 2016 година е въведен в употреба градеж с възложител Иван Гешев.

Ваклин: Нямам нищо общо с Кърковски от 10 години

Резолюция, с която Гешев дефинира ръчно втори следовател по следствието против Иванчева.

Увеличаване

Резолюция, с която Гешев дефинира ръчно втори следовател по следствието против Иванчева.

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Иван Гешев беше най-активният представител на прокуратурата в първите дни по делото против Десислав Иванчева. Негови резолюции има по голям брой документи от следствието, в това число и по молби от Иванчева. Гешев дефинира " ръчно " какъв да е вторият следовател по досъдебното произвеждане, т.е. резолюцията, с която е избрана следоветелката Миряна Иванова, е подписана персонално от него.

" Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях един път в профилираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 година се разделихме с Кърковски. Имахме два общи плана дружно, които изпълнихме. Единият беше за постройката на Столетов 11 - той взе два офиса там, които продаде. Действително не сме ликвидирали компанията, тъй като е комплицирана процедурата. Така ми стоят съдружия с всевъзможни хора, с които от дълго време нямам нищо общо " разяснява Александър Ваклин пред " Капитал ".

Публичните регистри демонстрират малко по-различна информация. Според протокол на общо заседание на компанията " София Централ " двамата са имали връзки най-малко до 2012 година, защото тогава като съдружници взимат решение " София Централ " да стане акционер в друго сдружение - " М Консулт 95 ". Същата година двамата учредяват компанията " София Централ-Б ", в която са съдружници и до през днешния ден, само че за 2018 и 2019 година тя е подала нулеви финансови доклади.

От имотния указател се вижда, че взаимното им сдружение " София Централ " продължава да прави активност (да продава недвижими имоти) доста след 2009 година Последната договорка там е подписана през април 2018 година

До 24 април 2018 година (седмица след ареста на Иванчева) двамата са съакционери в сдружението " Министерски съвет Консулт 2004 ". За предходната година то е пуснало нулев доклад, само че за 2017 година се вижда, че то е имало активност.
Иван Гешев: Не чета " Фрог ", не се удивлявам да изкарат и майка ми канибал

Капитал потърси за коментар зам. основния прокурор Иван Гешев, който не пожела да разяснява всъщност до каква степен неговите персонални връзки са в положение да злепоставят следствието по делото " Иванчева ". За медията господин Гешев съобщи:

" Не чета уеб страницата " Фрог " по хигиенични съображения, само че виждам, че вие го четете. Препоръчвам, при положение, че го четете, да извършите линк от вашия уебсайт към съответното издание.
Втората причина, по която не чета това издание, е, че то е обвързвано с Цветан Василев, който се укрива в Сърбия и тази връзка е коментирана по делото КТБ от очевидци.
Не се удивлявам на нищо, което може да се разгласява в този уебсайт, в това число и че майка ми е канибал. Явно във вашето издание сте се тормозили да разгласяват това нещо, за което ми звънят от известно време и от други медии, и по тази причина сте изчакали да излезе в различен вид медия, на която да се позовете. "
В претекстовете по делото против Иванчева, които бяха оповестени тази седмица, съдът афишира, че " не може да се одобри, че очевидецът Ваклин е бил подставено лице на прокуратурата, особено употребявано за осъществяване на дирижиран развой срещу подсъдимата Иванчева. Напротив. Несъмнено е открито, че той е един измежду одобрените строители в града, с предишни обекти както в регион Младост, по този начин и в други негови елементи. Процесната кореспонденция касае единствено един стадий от новия му строителен план, който се движи паралелно с други планове. "

И още: " Също по този начин самите проверяващи в началото не са обърнали изключително внимание на св. Ваклин – задоволително доказателство за това е, че не са образували настрана наказателно произвеждане, а неговият следващ сигнал е бил причислен към към този момент формираното. "

Факт е обаче, че от делото не излиза наяве по какъв начин тъкмо Ваклин стига непосредствено до началника на дирекция " Корупция " в Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Деню Денев, който го посреща в постройката на организацията на бул. " Черни връх ", изслушва го, а след няколко дни го съпровожда персонално в Специализираната прокуратура.

Не на последно място - по делото против Иванчева съдът установи, че е имало манипулиране на СРС-тата. Става дума за първите дни, в които Ваклин е бил " окабелен " с камера и микрофон, той отива в регион " Младост " в опит да се срещне с Иванчева. Докато чака преди кабинета, той беседва с непостоянен мъж, като двамата разискват дейностите на кмета. Въпросният човек се обръща към Ваклин с думите: " Ти не знам дали знаеш, аз имам предложения (не се разбира) Специализираната прокуратура за 15 000 лева (не се разбира) те да я създадат... (не се разбира). Мен задачата ми е... (не се разбира). "

Съдът установи, че тази имитация е била известна прокурорите, само че те " не са създали никакъв опит да открият това лице ". И още: " което е най-тревожно – за тази среща липсва видеозапис. Свидетелят Ваклин уточни, че той не включва и не изключва СРС, като те работят непрестанно. След като има видеозапис от срещата му със очевидеца Русев, която се организира незабавно след срещата с това лице, буди неразбиране по какъв начин е допустимо да няма подобен видеозапис от минутите преди този момент ".

Според съда всичко това значи, че са " подхванати дейности по укриване на самоличността на събеседника на очевидеца Ваклин ", а отговорността за това е напълно на прокуратурата.

Какво следва?

Връзката сред Иван Гешев и Ваклин е индиректна, само че съществува. Дали това е повлияло на следствието може да откри само Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Такава инспекция е от интерес като на самия Гешев, по този начин и за Иванчева и останалите подсъдими.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР