Иван Генов, който беше включен в санкционния списък Магнитски“, е

...
Иван Генов, който беше включен в санкционния списък Магнитски“, е
Коментари Харесай

Иван Генов за санкциите по Магнитски: Американците разполагат с анонимен донос срещу мен

Иван Генов, който беше включен в санкционния лист „ Магнитски “, е някогашен основен изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, който е бил български депутат от Българска социалистическа партия от 2017 до 2019 г. 
Всичко по тематиката: Новите наказания " Магнитски " 45
В причините за прибавянето му в листата се споделя, че дружно с Румен Овчаров, някогашен министър на енергетиката, и Александър Николов, някогашен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, са координирали между тях вземането на комисиони посредством корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „ Козлодуй “ към личните си бизнес ползи, заобикаляйки контрола на българските органи посредством офшорно ръководство.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да одобряват пет милиона лв. в подкупи от задгранични лица на управителни длъжности в нуклеарната енергетика против гаранции по договорите на АЕЦ „ Козлодуй “. Дори след напускането на поста изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, Генов е изискал три милиона български лв. подкупи от български предприемачи, с цел да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „ Козлодуй “ в интерес на техните компании.

„ Единственото нещо, което звучи съответно, е, че съм желал рушвет от предприемач за 3 млн. лв. от предприемач, с цел да завоюва тръжна процедура. Такова нещо имаше през 2016 година, когато ми се обади следовател. Той каза, че желае да обсъдим сигнал. Отидох същия ден. Показа ми печатен лист без име - неизвестен. В него се споделяше по какъв начин аз и въпросен предприемач, когато сме били в сауната, аз съм му споделил, че може да завоюва търга, в който взе участие, само че това ще му коства 3 млн. лв.. Казах му, че познавам този господин, постоянно вървим на сауна, само че подобен диалог не съм водил “, изясни в „ Тази неделя “ някогашният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Генов.

Той посочи, че въпросният предприемач е взел участие в търгове, оповестени от централата.

„ Следователят ми сподели показанията на предприемача. Познаваме се с него, само че такива диалози в никакъв случай не сме водили. Историята завърши, тъй като нямаше какво друго да се проверява. 7 години никой не ме е потърсил повече “, безапелационен е някогашният шеф на централата.

Според него американските управляващи са работили по неизвестен сигнал.

„ Това, с което разполагат американците, е този неизвестен донос. Дадени са показанията, които демонстрират, че той е подправен. Аз каква опасност съм за страната – не знам “, разяснява още Иван Генов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР