Иван Брайков, Христо Христов, Георги Линков, Стилян Шишков, Виктор Иванов

...
Иван Брайков, Христо Христов, Георги Линков, Стилян Шишков, Виктор Иванов
Коментари Харесай

Загубихме битката с Биг Тек, без дори да я повеждаме, но трудностите ни помогнаха да правим топ неща

Иван Брайков, Христо Христов, Георги Линков, Стилян Шишков, Виктор Иванов и Жюстин Томс
Снимка: Петър Йорданов

В началото на полемиката участниците споделиха по какъв начин са влезнали за първи път в интернет и до каква степен съгласно тях се е трансформирало цифровото пространство.

" Първото ми влизане в интернет беше през 1992-1993 година и беше извънредно вълнуващо, влизаше се по мудна връзка, в случай че видиш картинка, си доста благополучен, беше същинско премеждие ", спомни си преподавателят по онлайн маркетинг, медии и връзки Жюстин Томс.

Жюстин Томс - учител по онлайн маркетинг, медии и връзки
Снимка: Петър Йорданов

Управителят на Дарик Радио Христо Христов пък описа, че при първото му влизане в интернет е бил на стаж в Би Би Си, а тъкмо тогава е имало детонация в метрото.

Жюстин Томс дефинира времето на цифровизация не като 25 години, а като 250.

" Лесно нямаше преди, елементарно няма да има и в този момент, само че конкуренцията беше по-малка. За да стартираш един план, отнемаше доста време. Сега можеш елементарно да стартираш нещо, само че не е гаранция, че ще има триумф. Бяхме черната овца на българския интернет, елементарно няма, в този момент е още по-трудно. Да изградиш бранд, е извънредно мъчно ", изясни за своя път в онлайн пространството изпълнителният шеф на Sportal Media Group Стилян Шишков.

Стилян Шишков - изпълнителен шеф на Sportal Media Group
Снимка: Петър Йорданов

По думите на съоснователя и креативен шеф на Studio X Георги Линков в този момент е открит салдото в цифровия дизайн, който да кореспондира и с продукта, и със наличието, тъй че не просто да има визия, само че и да е функционален.

Вижте всички фотоси ТУК> > >

" Започна да се случва едно догонване от графична и функционална позиция от страна на уеба, тъй като дизайнът е връзка и това е главната му роля. Затова предизвиквам младите сътрудници да се интересуват и от архитектура, и от принтдизайн, тъй като това, което вършим като артикули, има доста значима функционална съставния елемент, съобщи Линков и продължи:

" С развиването на промишлеността и бизнесите, които употребяват интернет, стана ясно какъв брой е значим салдото сред функционалността и визията. От една страна - всички го знаят, от друга - е мъчно да бъде открит, тъй като не всички съумяват да го намерят и да изпъкнат измежду останалите. Съдържанието е третата съставния елемент ".

Георги Линков - съосновател и креативен шеф на Studio X
Снимка: Петър Йорданов

От своя страна Христо Христов означи, че има две значими дати в цифровия свят - 1997 година и 2004 година. Тогава се появяват два от знаковите представители на господаря в днешния нет - така наречен Биг Тек (Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook), и Microsoft).

" Тогава се появиха Гугъл и Фейсбук. Загубихме борбата с огромните платформи, дори не я и поведохме. Има и други борби, които загубихме, загубихме борбата с малкия екран. Ние си останахме затворени в един дребен пазар. Пазарът отсява тези, които не могат, и насърчава тези, които съумяват ", разяснява още Христов.

Христо Христов - шеф на Дарик Радио
Снимка: Петър Йорданов

По думите на лекторите обичайните медии доста късно да съумели да се трансформират и да се осъществят в онлайн пространството.

" Традиционните български медии доста късно се сетиха, че има интернет, това разреши на Google и на Facebook да се настанят тук. Това се случи, тъй като те закъсняха ", акцентира Томс.

" Рецептата да преборим Facebook и Google е да влагаме в хората. Процесите са естествени ", добави ръководещият редактор " Синергия на наличието " в Медийна група " България " Виктор Иванов.

Виктор Иванов - ръководещ редактор „ Синергия на наличието “ в Медийна група “България ”
Снимка: Петър Йорданов

Според участниците в дискусията в България има топ артикули, а " компликациите са ни предиздвикали да вършим топ неща, много по-добри от други пазари ".

" Имаме потребност от нови лидери, които да работят самодейно за мислене от на следващия ден, а не от през днешния ден, не търсим избавител, само че би трябвало ние да създадем законите ", безапелационна беше Томс.

Българският интернет портал провежда събитието, с което отбелязва своя четвърт век онлайн, с цел да бъде споделен опит от всяка страна, обвързвана с цифровите медии. Разговорът за изменящата се среда и провокациите пред актуалните медии обрисува последните трендове в издателския бизнес, положителните практики и работещите модели.

Как се промени средата в журналистката през последните 25 години? Своите отговори към този момент дадоха:

Проектът се осъществя с поддръжката на:

,,,,,,, ,

Медийни сътрудници на плана са:

Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, списание " Мениджър " и организация " Булфото "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР