Италия възнамерява временно да национализира ИСАБ (ISAB) - рафинерията на

...
Италия възнамерява временно да национализира ИСАБ (ISAB) - рафинерията на
Коментари Харесай

Италия може да национализира рафинерия на Лукойл

Италия има намерение краткотрайно да национализира ИСАБ (ISAB) - рафинерията на " Лукойл " в Сицилия, в случай че бъдат наложени наказания върху съветския газ, оповестиха пред Ройтерс два държавни източника.

Министърът на индустрията Джанкарло Джорджети възнамерява да показа като алтернатива национализацията на ИСАБ на утрешното държавно съвещание, съгласно един от източниците.

Национализация на рафинерията не е била в дневния ред, макар че са налице опасения за обществените последствия за региона, само че обстановката се  проучва от министерството, оповестиха oт администрацията на Джорждети.

Европа, която е мощно подвластна от вноса на съветски газ и нефт, продължава да е разграничена в позицията си във връзка възбраната на доставките. Украйна, Полша и Литва са измежду страните, които поддържат сходна възбрана, а Германия и Унгария се опълчват на незабавното ембарго. 

ИСАБ, която е най-голямата италианска петролна рафинерия по потенциал, е купувала 30-40 на 100 от нужните й първични материали от Русия, а останалата част - от интернационалните пазари.

Една от последствията от съветската инвазия в Украйна е, че ИСАБ е била принудена да доставя съвсем цялото количество недопечен нефт от съветския притежател " Лукойл ", защото интернационалните банки към този момент не й дават заеми.

Понастоящем " Лукойл " не е подложен на наказания.

Затягането на глобите против Русия и в частност против съветския нефт би довело до незабавното затваряне на рафинерията ИСАБ, която се намира в Приоло, в промишлената зона на сицилианския град Сиракуза, заяви в. " Соле 24 оре ". Това ще провокира срив в цялата промишлена зона, която е една от най-важните енергийни центрове в Европа, съобщи Българска телеграфна агенция. 

За първи път, съвсем 50 години от основаването й, става действителна заплахата от затваряне на структурата поради това, което към този момент всички в региона назовават " резултата на бумеранга от глобите против Русия на Путин " и " излишно враждебното " отношение от кредитната система към компанията. Според италианското законодателство ИСАБ е следена от швейцарската " Литаско " (Litasco), която от своя страна е под шапката на " Лукойл ", чийто създател Вагит Алекперов подаде оставката си.

ИСАБ обезпечава 51 на 100 от брутния вътрешен артикул на провинция Сиракуза и 10 000 работни места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР