Италия страда от множество проблеми - от изпаднала в стагнация

...
Италия страда от множество проблеми - от изпаднала в стагнация
Коментари Харесай

Обещания за един трилион евро: как партиите в Италия планират да оправят държавата

Италия страда от голям брой проблеми - от изпаднала в застоялост стопанска система и висока безработица през задушаваща администрация до идващи от Африка имигранти. Основните противници на парламентарните избори на 4 март имат куп хрумвания по какъв начин да се оправят с тези дефекти, само че множеството наблюдаващи ги считат за нереалистични.

Блокът на Берлускони

Консерваторите, ръководени от някогашния министър председател Силвио Берлускони, оферират плосък налог. Берлускони споделя, че той ще е еднакъв на 23 %, а крайнодесните му съдружници от Северната лига желаят ставката да бъде 15 %.

Дясната коалиция също по този начин провокира ужас, като дава обещание да изгони над 600 000 отхвърлени претенденти за леговище и да освободи компаниите, които наемат безработни младежи, от всички налози за шест години.

Коалицията обаче е разграничена по други основни въпроси: да вземем за пример Северната лига желае да анулира пенсионните промени и да не зачита разпоредбите на Европейски Съюз за бюджетна дисциплинираност, а партията на Берлускони " Форца Италия " дава обещание да ги съблюдава.

Движение " Пет звезди " (ДПЗ)

Знаковата политика на протестната партия е въвеждането на дотации за най-малък приход за бедните семейства, което би коствало близо 17 милиарда евро на година.

Нейната стратегия, към която бяха отправени обвинявания в плагиатство, в това число от Уикипедия, също по този начин дава обещание анулация на 400 " безполезни закона ", увеличение на разноските за опазване на здравето и пенсии и орязване на облагите на политиците.

В региона на миграцията ДПЗ желае вземането на решения по молбите за леговище да става по-бързо, с цел да се форсира репатрирането на отхвърлените претенденти.

Партията също така споделя, че служители на реда под прикритие би трябвало да оферират подкупи на политици и след това да арестуват тези, които одобряват парите.

Демократическата партия (ДП)

Управляващата левоцентристка партия споделя, че предизборната й стратегия е най-реалистичната, а водачът Матео Ренци я дефинира като " претенциозен, съвсем отегчителен лист с достижения и цели за бъдещето ".

Ключовите задължения включват понижаване на корпоративния налог на 22 %, по-щедри детски помощи и въвеждане на минимална заплата, чийто размер още не е избран.

Директива за птиците също по този начин дава обещание шестмесечни безвъзмездни карти за железопътен превоз за безработните, безвъзмездна телевизия за бедните, 10 000 спомагателни служители на реда и пожарникари и данъчни облекчения за младежите, които се изнесат от домовете на родителите си.

Ще бъдат ли изпълнени обаче обещанията?

Вестник " Стампа " пресмята, че всичко, дадено на гласоподавателите от всички партии, ще коства 1 трилион евро.

Преподавателят по стопанска система в миланския университет " Бокони " Роберто Пероти е направил още калкулации за левоцентристкия ежедневник " Република ".

Той споделя, че предложенията на блока на Берлускони биха нараснали недостига с до 300 милиарда евро, тези на ДПЗ - с 63 милиарда евро, а на Директива за птиците - с минимум 56,4 милиарда евро.

Италия надали може да си разреши такава благотворителност, в случай че съотношението на държавния й дълг към брутния вътрешен артикул, равняващо се на над 130 %, е четвъртото по величина в света по-късно на Япония, Ливан и Гърция.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР