Италия провежда разговори с компании за започване на производството на

...
Коментари Харесай

Италия преговаря да започне вътрешно производство на РНК ваксини

Италия организира диалози с компании за започване на производството на РНК ваксини (mRNA) против ковид в страната. Правителството в Рим разисква вътрешното произвеждане с американската Moderna, швейцарската Novartis и италианската ReiThera. Това е следващото доказателство, че страните в Европейски Съюз желаят да усилят доставките точно на този тип ваксини, написа Financial Times.

Миналия месец италианският министър председател Марио Драги разяснява, че способността на Европейски Съюз да създава свои ваксини е също толкоз значима, колкото разноските за защита: " Много се приказва за стратегическата автономност, постоянно по отношение на защитата, сигурността и единния пазар. Аз считам, че преди всичко в стратегическата автономност през днешния ден би трябвало да бъдат имунизациите ".

Разговорите с Novartis и ReiThera включват опцията за производството на РНК ваксини, разработвани от немската CureVac. През март Novartis подписа в началото съглашение с CureVac за производството на част от имунизациите на компанията, които са в трета фаза от изпитванията и се чака да бъдат утвърдени за приложимост в Европейски Съюз през май или юни. Разработката против ковид на ReiThera пък се намира във втора фаза от изпитванията.
Рим цели увеличение на общия европейски потенциал
Според източници на Financial Times диалозите сред Novartis, ReiThera и италианското държавно управление са в доста ранен стадий и може да не доведат до извънредно съглашение. Марио Драги също по този начин е приказвал с представители на Moderna. Но източници на английското издание настояват, че договарянията не са дали резултат, защото компанията не е имала потенциала да изпрати нужната технология в Италия или да изпрати умел личен състав, който да усили производството.

По всичко наподобява че италианското държавно управление не цели само опазване на вътрешно създадените дози, а те ще спомогнат за увеличение на общия европейски индустриален потенциал, като бъдат употребявани за осъществяването на сегашни и бъдещи покупко-продажби, подписани от Брюксел от името на страните членки на Европейски Съюз. Говорител на Европейската комисия приветства " уговорката на Рим във ваксинното произвеждане ". И добави, че италианските дейности са " в допълнение " към сходни цели на Брюксел, като сред двете страни протича непрекъсната съгласуваност.
Европейска комисия: РНК имунизациите са се потвърдили
Усилията на държавното управление на Драги да обезпечи вътрешно произвеждане на РНК ваксини, употребяващи нова технология, идват на фона на отдръпването на Европейски Съюз от препаратите на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Няколко европейски страни или не разрешиха, или краткотрайно стопираха имунизацията с създаването на AstraZeneca, откакто Европейската организация по медикаментите откри връзка сред имунизацията и доста необичаен непряк резултат, обвързван с появяването на кръвен съсирек. Употребата на сходния тип ваксина на Johnson & Johnson също беше забавена, до момента в който Съединени американски щати и Европейски Съюз проверяват допустима връзка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР