Италия e дала убежище Шарбат Гула - зеленоокото "афганистанско момиче",

...
Италия e дала убежище Шарбат Гула - зеленоокото "афганистанско момиче",
Коментари Харесай

Зеленоокото момиче избяга от талибаните, къде се скри

Италия e дала леговище Шарбат Гула - зеленоокото "афганистанско момиче ", чиято фотография, появила се на корицата на списание "Нешънъл джиографик " през 1985 година, стана знак на войните в родината ѝ.

Италианското държавно управление се е намесило, откакто Гула е помолила за помощ, с цел да напусне Афганистан след идването на власт на талибаните, се споделя в изказване от канцеларията на премиера Марио Драги. Афганистанката е пристигнала в Италия в границите на огромна стратегия за евакуация и интеграция на афганистански жители.

Американският фотограф Стив Маккъри снима Гула, още като млада госпожица, живееща в бежански лагер на пакистанско-афганистанската граница. Нейните пронизващи зелени очи, гледащи със комбинация от озлобление и болежка, ѝ донесоха интернационална популярност, само че самоличността ѝ бе открита едвам през 2002 година, когато Маккъри се върна в региона и съумя да открие следите ѝ. Самоличността ѝ бе доказана от анализатор на ФБР, специалист криминалист и експерт по разпознаването по ириса на окото, заяви тогава "Нешънъл джиографик ".

През 2016 година пакистанските управляващи арестуваха Гула за подправяне на пакистанска персонална карта в опит да остане да живее в страната. Тогавашният афганистански президент Ашраф Гани приветства завръщането и даде обещание да ѝ обезпечи жилище, с цел да й подсигурява, че "ще заживее почтено и несъмнено в родината си ".Откакто взеха властта, водачите на талибаните твърдят, че ще зачитат правата на дамите в сходство с ислямския закон - шериата. Но под ръководството им сред 1996 година и 2001 година на дамите бе неразрешено да работят, а на девойките да вървят на учебно заведение. Жените трябваше да вървят забулени и придружавани от собствен родственик мъж, когато излязат от вкъщи си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР