Италианско семейство заменя живота си в богатата провинция Ломбардия с

...
Италианско семейство заменя живота си в богатата провинция Ломбардия с
Коментари Харесай

В името на вярата: Католическо семейство се мести в бедния български Северозапад

Италианско семейство заменя живота си в богатата провинция Ломбардия с бедния български Северозапад.

В името на вярата то се реалокират да живеят във Видин.

Когато вярата е измежду хората, те могат да намерят насладата – споделя папа Франциск. Точно това обръщение кара италианците Ели и Джузепе да се озоват в България.

Снимка: bTV

Така преди 5 години стартира животът им във Видин. Тогава не знаят и дума български, само че желаят да вдъхват религия. Те описаха, че са знаели, че това е най-бедният регион в Европейски Съюз. Повече ги тормозили кучетата.

„ Защото има доста кучета. Свободни, а аз имам боязън. Сега се усещам доста добре тук. Но е мъчно (…), тъй като всичко е различно”, изясни Ели.

Снимка: bTV
„ Тук в действителност има доста фамилии, които са разграничени - мъжът работи в чужбина, дамата е тук, детето е при баба и дядо и в действителност със фамилията е мъчно ситуацията. Ние сме изпратени, с цел да покажем какво е християнско семейство. Вярата е опит. Моят опит е, че съм оставил всичко в Италия и съм пристигнал тук без нищо и не ми липсва нищо”, сподели Джузепе.

Снимка: bTV

Той е някогашен търговец, тя художник. Родители на три момчета и две девойки.

Казват, че са като всички останали хора – заплащат си сметките и работят.

Следвайки вярата, намират и личното благополучие. Джузепе трансформира заниманието си да рисува в специалност. Сега е занаятчия на икони. Извайва облиците им от мрамор и стъкло. А иконите му пътуват из цяла Европа.

Снимка: bTV

След 9 септември 44-а единствената католическа черква в града е затворена. По публични данни католиците в града са не повече от 200. Нов храм се строи от 2007 година Междувременно литургиите се отслужват в зала.

Снимка: bTV

„ Хората са изгубили връзката с техния ежедневен живот и вярата, че това, което желаеме, е с тези фамилии да възродим едно удостоверение за жива черква, а не толкоз на някакви догми”, изясни отец Пламен Гечев - енорийски духовник.

Най-нетърпеливи да срещнат папа Франциск са 10-годишният Ефрем и по-малкия му брат Тими. Те ще вземат първо причестяване - персонално от Светия отец.

А за родителите им срещата с папата е знамение.

Снимка: bTV
„ Той ни е дал този кръст за задачата да отидем и да покажем какво е християнско семейство. Надявам се той ще приказва за вярата. Видин е град с доста хора - възрастни, остарели, баби и дядовци. Мисля, че липсва доста надежда”, сподели Джузепе.

Снимка: bTV

Но вяра постоянно има. В това имат вяра и Ели, и Джузепе. На това желаят да научат и децата си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР