Италианският вътрешен министър Матео Салвини потвърди, че хуманитарният кораб "Лайфлайн"

...
Италианският вътрешен министър Матео Салвини потвърди, че хуманитарният кораб "Лайфлайн"
Коментари Харесай

Хуманитарният кораб Лайфлайн няма да хвърли котва в Италия

Италианският вътрешен министър Матео Салвини удостовери, че филантропичният транспортен съд "Лайфлайн " с 234 мигранти на борда няма да получи позволение да влезе в италианско пристанище, съобщи Франс прес.

Корабът, който е нает от едноименната немска Неправителствени организации, се намира на към 30 морски благи от Малта в очакване на информация къде може да закара мигрантите.
"Лайфлайн ", който плава под холандски байрак, получи възбрана за акостиране в Италия от италианските управляващи, които му споделиха да се обърне към Либия.

Салвини назова "невежа " френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, която по-рано през днешния ден съобщи, че Италия е страната, която би трябвало да поеме "Лайфлайн ".

"Френският министър е профан, в смисъл, че не е осведомен с ситуацията на този транспортен съд, който работи в неуважение на сигналите на италианската и либийската брегова защита. Това е транспортен съд отвън закона, който би трябвало да бъде иззет ", съобщи Салвини, без да загатва поименно Лоазо.

"Изненадан съм какъв брой са неприятни французите, отварянето на пристанището на Марсилия за този транспортен съд би било прекрасен жест и не е ясно за какво той би трябвало да идва в Италия, откакто няма нищо общо с нашата страна ", добави той.

"Франция припомня интернационалното право: когато транспортен съд избавя хора в морето, каквито са пасажерите на "Лайфлайн ", те би трябвало да дебаркират в най-близкото пристанище, което е в Малта или Италия ", съобщи по-рано през днешния ден Натали Лоазо.

"Строго видяно на процедура би трябвало да го поеме Италия. Това не устройва всички, само че такова е интернационалното право и не сме тук да заменяме правото със закона на джунглата ", добави тя.

Италианското министерство на превоза, което управлява пристанищата, реагира с изказване.

"Не е правилно, че строго видяно спасяването на взетите от "Лайфлайн " мигранти е обвързване на Италия. Операцията в никакъв случай не е била координирана с италианските управляващи, а най-близките пристанища до нея бяха тези на Либия, Малта и Тунис ", съобщи министерството.

Салвини укори публицистите, които се отнасят към съдружника му, унгарския министър председател Виктор Орбан, като към "обществен зложелател номер едно ", съобщи ДПА.

Той означи, че Унгария е отказала да одобри 300 бежанци от Гърция и Италия по силата на провалилата се скица на Европейски Съюз за преразпределяне на мигранти, а в това време Франция не е приела 9000.

"Така че в случай че Орбан е злобен, Макрон е 15 пъти по-зъл ", сподели Салвини.

45-годишният водач на крайнодясната антиимигрантска партия "Лига " обаче наподобява е объркал сметките, защото 9000 е 30 пъти повече от 300, а не 15 пъти, отбелязва ДПА. Правителствата на Франция и Италия си разменят нападки откогато Рим отхвърли да затвори пристанищата си за филантропичния транспортен съд "Акуариус " с над 600 мигранти.

Миналата седмица, без да загатва непосредствено Салвини, Макрон изрази страдание, че Европейски Съюз е заплашен от "подобна на проказа " надигаща се вълна на популизъм.

На идващия ден Салвини съобщи, че френският президент "е прекалил с шампанското " и го провокира да одобри мигрантите, които Италия отпъжда.
Европейски Съюз би трябвало да убеди страните южно от Либия като Нигер, Мали, Чад или Судан, да позволен на територията си мигрантски приемни лагери, съобщи Салвини.

По-рано италианското държавно управление беше предложило тези лагери да са в директните за мигранти африкански страни, само че Салвини изключи Либия от този проект след среща с либийски публични лица в Триполи, които са твърдо срещу.
"Не приказваме за Либия, а за страните южно от Либия ", сподели Салвини на публицисти в Рим, пояснявайки собствен по-ранен туит, в който говореше за основаване на "приемни центрове при южните граници на Либия ".

На конференция със Салвини в Триполи либийският вицепремиер Ахмед Майтиг съобщи, че страната му "категорично ще отхвърли наличие на всевъзможни имиграционни лагери в Либия, които са неразрешени по закон ".

На тази конференция Салвини прикани за подсилване на външните граници на Либия и Европейски Съюз, даде обещание цялостно съблюдаване на либийския суверенитет и съобщи, че Рим и Триполи споделят задачата да се стопират наети от неправителствени организации избавителни кораби.

Позицията на Италия е, че мигрантите би трябвало да бъдат спасявани от либийската брегова защита, а не от европейски Неправителствени организации, и връщани в Либия, макар предизвестията на правозащитни организации, че по този начин мигрантите са изложени на съществени издевателства, в това число изтезания.

В Рим Салвини отхвърли тези безпокойства като "лъжи и изразителност " и съобщи, че е посетил първокачествен мигрантски център в Триполи, който е под надзора на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците. Той съобщи, че НПО-тата, които оказват помощ на мигранти край либийските крайбрежия, "съзнателно или неумишлено са съучастници " на трафикантите на хора в Либия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР