Италианският вътрешен министър Матео Салвини нарече 150-те мигранти, на които

...
Италианският вътрешен министър Матео Салвини нарече 150-те мигранти, на които
Коментари Харесай

Свидетели твърдят, че положението на мигрантите на кораба Дичоти е драматично

Италианският вътрешен министър Матео Салвини назова 150-те мигранти, на които не разрешава да слязат на сушата от транспортен съд на бреговата защита, "нелегални " и "лентяи от фитнес зали ", оповестява Българска телеграфна агенция.

По този метод ръководителят на крайнодясната партия "Лига " отхвърля догатките, че мигрантите са бежанци, които имат право да получат леговище, само че хора, които са ги посетили, споделят друго.

"Въпреки изключителните старания на екипажа и капитана, обстановката е трагична ", сподели Давиде Фараоне, сенатор от опозиционната Демократическа партия. Мигрантите са блокирани на кораба на италианската брегова защита "Дичоти ". Те бяха избавени в морето преди 8 дни и от понеделник са на пристан в пристанището на Катания, на остров Сицилия. Събрани са на палубата, където има единствено две химически тоалетни, само че няма бани, а платнище ги пази от дъжда и слънцето, описа Фараоне. Сенаторът посети кораба в четвъртък, а през днешния ден заяви, че мигрантите са почнали гладна стачка, която по-късно била анулирана. В четвъртък на мигрантите било разрешено да се измият със студена вода от маркуч. Мобилните телефони на чужденците са иззети, а те са принудени да се хранят и да спят напряко на палубата, завити с одеяла и картони, сподели комисарят за правата на арестуваните хора Мауро Палма.

Палма писа на прокурори в Агридженто и Катания, които проверяват хипотетични закононарушения като похищение и противозаконен арест на мигранти, след ревизия в четвъртък. "Не видях никакви лентяи през трите часа, които прекарах на кораба ", сподели Даниела Де Роберт от службата на Палма. "Видях хора, изтощени от доста сложни условия ".

Капитанът на "Дичоти " обаче показа доста по-малко тревожна картина в изявление за "Верита " - десен, антиимигрантски таблоид. "Условията са повече от задоволителни и сега няма "основания за угриженост ", сподели капитанът. Той добави, че мигрантите напълно схващат политическата рецесия, която бушува над главите им.

В отчета си комисар Палма оповестява за 69 души, които може да са заболели от краста и петима с краста в напреднал етап. Той акцентира, че всички чужденци са били "сериозно недохранени и обезводнени ", когато са ги избавили. Палма показва, че 130 души са от Еритрея, 10 от Коморските острови, шестима от Бангладеш, двама от Сирия и по един от Сомалия и Египет.

Миналата седмица от "Дичоти " бяха евакуирани 13 души - децата и бременни дами. Късно в сряда Салвини разреши на още 27 малолетни да слязат на сушата, след напън от прокуратурата и правозащитни групи. Натали Лейба, психоложка от "Лекари без граници ", сподели, че младежите са "много изтощени, изтощени и комплицирани ". Повечето са били арестувани повече от година в Либия и са били подлагани на издевателства.

Италианското държавно управление разгласи, че няма да пусне мигрантите от кораба до момента в който държавни управления на другите страни от Европейски Съюз не се съгласят да ги одобряват, само че не е ясно какъв брой дълго ще продължи това опълчване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР