Италианският шампионат е бил дом на някои наистина легендарни вратари,

...
Италианският шампионат е бил дом на някои наистина легендарни вратари,
Коментари Харесай

Петимата най-добри вратари в историята на Калчото

Италианският шампионат е бил дом на някои в действителност именити вратари, само че кои са най-хубавите от тях за всички времена? Серия А е едно от най-реномираните футболни шампионати в света. Поради този факт въобще не е изненадващо, че в Калчото са се състезавали някои в действителност велики играчи.

Говорейки за велики футболисти, италианският шампионат е видял доста незабравими моменти. През годините бяха маркирани някои страхотни голове, които си проправиха път към книгите с върхове. Докато някои от спасяванията на именити вратари като тези, впечатлиха цялата футболна общественост.

Никога не е елементарно да се изберат единствено петима играчи от многото надарени вратари, които са играли в Серия А. Въпреки това, ето лист на петимата най-хубави вратари, които в миналото са били част висшия ешелон на италианския футбол.

1. Джанлуиджи Буфон

Трудно е превъзходството на Джанлуиджи Буфон през годините да бъде разказано с думи.

От фамозния си дебют в Серия А против Милан като новак младеж до извеждането на Ювентус до рекордното седмо следващо Скудето - Буфон е може би най-хубавият италиански вратар за всички времена.

Като млад 17-годишен футболист той стартира професионалната си кариера в Парма. Буфон е част от популярното потомство на " пармалатите ", което през 1999 година печели Купата на УЕФА и Купата на Италия.

Вратата на по-големите благоприятни условия се отвори за него, когато бе трансфериран в Ювентус за зашеметяващите 52 млн. евро и се трансформира в същинска легенда на клуба. Междувременно, възможностите на Юве да завоюва шампионата през този сезон се котират с 3.10.

Той изиграва 657 мача в Серия А, като на терена прекарва цели 58 535 минути.

Освен това Буфон е изиграл общо 685 мача със Старата госпожа, което е и най-хубавият интервал в кариерата му.

2. Дино Дзоф

Италианецът е най-възрастният футболист печелил в миналото Световната купа - на невероятните 40 години, когато през 1982 година изведе тима на Италия до огромната победа.

Това беше " венецът " на една сензационна кариера, в която Дзоф подвигна и купата от Европейското състезание с националния тим на родна земя през 1968 година

Смятан е за един от най-великите вратари играли в миналото тази игра. Общо изиграва умопомрачителните 642 мача в Серия А. Той стартира професионалната си кариера в Удинезе и Мантова, само че се утвърждава като един от най-хубавите по време на престоя си в Ювентус и Наполи (19.00 " партенопеите " да станат първенци през актуалната кампания).

Той държи и върха за най-вече спасявания (67) спрямо всеки различен вратар в шампионатите за Световната купа от 1966 година Насам.

3. Себастиано Роси

Още един именит пазач, който е част от невероятното потомство на Милан от 90-те години. Роси безспорно е незабравима част от историята на " росонерите ", а техните шансове за отбрана на купата в Серия А са оценени на 5.00.

В продължение на шест сезона той беше номер едно за миланския гранд и клубът знаеше, че може да разчита на него с цел да им обезпечи постоянни изяви под рамките на вратата.

В тим цялостен със звезди неговите уменията постоянно бяха подценявани, а ролята му се разглеждаше като една от най-лесните във футбола, само че нищо не му пречеше да бъде брилянтният вратар, който беше.

Участвал е в невероятните 346 мача в Серия А, от които 330 за Милан.

4. Анджело Перуци

Бившият италиански пазач е прекарал цялата си кариера в Серия А. Започва в Рома през 1986 година, само че най-успешният му престой е с екипа на Ювентус през интервала от 1991 до 1999 година

Той печели три пъти Скудетото със " остарялата госпожа " и има голяма роля за спечелването на Шампионската лига през 1996 година, като избавя две дузпи в решаващия дуел.

Перуци има невероятните 478 участия в Серия А. Той е първият вратар, спечелил премията " вратар на годината " в Серия А, която е въведена през 1997 година Оттогава той печели премията три пъти.

5. Дида

Бразилецът прекара 10 години в Италия като вратар на Милан и има повече от 200 участия в " калчото ". По време на престоя си той завоюва две трофеи в ШЛ (през 2003 и 2007 г.), както и едно Скудето в Серия А.

Способността му да стопира топката с ръкавиците беше несравнима. Дида беше необикновен занаятчия при отразяването на удари и на спасяването на дузпи.

В кариерата си Дида е изиграл общо 450 мача, като 302 от тях са за " росонерите ". В 206-те си мача в Серия А той е прокиснал на терена зашеметяващите 18 442 минути, като процентът му на избавените удари е над 55%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР