Италианският пианист Маурицио Полини, виртуоз на Шопен и Бетовен, който

...
Италианският пианист Маурицио Полини, виртуоз на Шопен и Бетовен, който
Коментари Харесай

Италианският пианист Маурицио Полини почина на 82 години

Италианският пианист Маурицио Полини, виртуоз на Шопен и Бетовен, който десетилетия наред си сътрудничи с " Ла Скала ", умря на 82-годишна възраст, оповестиха от Миланската опера.


През последните години той е бил в неприятно здравословно положение, заставен да анулира някои концерти.

" Ла Скала " назова пианиста " един от най-великите музиканти на нашето време и главен ориентир в артистичния живот на театъра в продължение на повече от 50 години ", съобщи Агенция Франс Прес.

От 1958 година до последния си концерт през февруари 2023 година Полини е свирил в Ла Скала 168 пъти, оповестиха оттова, без да включват безбройните семинари с възпитаници и конференции.

" Полини беше кадърен да направи гражданска война във възприемането на композитори като Шопен, Дебюси и самия Бетовен и да насърчи слушането на историческите авангарди, на първо място на Шьонберг, и на музиката на днешния ден ", обявиха от Ла Скала.

Роден на 5 януари 1942 година в Милано в семейство на художници, Полини " щурмува " сцената на класическата музика през 1960 година, когато на 18-годишна възраст и като най-младия участник в състезанието печели Варшавския конкурс " Шопен ".

Известно е, че Артур Рубинщайн, ръководител на журито, е споделил, че младият вундеркинд " към този момент свири по-добре от всеки от нас ".

Половин век по-късно Полини поправя цитата на Рубинщайн, като споделя: " Свирих " механически " по-добре от всеки член на журито ".

" Винаги съм си мислел, че споделя това, с цел да се подиграе на сътрудниците си от журито. Някой е подправил това изявление, като е премахнал " механически " и то се е трансформирало в пресилен комплимент ", споделя Полини в документален филм от 2014 година

Вместо да се впусне напряко на концертната сцена, Полини отсрочва кариерата си, с цел да учи, като изяснява, че да се изявява незабавно би било " малко прибързано за мен ".

" Исках да изучавам, да се срещна по-добре с репертоара, да изсвирвам музиката на Бетовен, Шуберт, Брамс... ", споделя той.

Постепенно уголемява репертоара си, включвайки модерна музика, по-специално тази на Пиер Булез и Луиджи Ноно, с които става непосредствен другар.

Сътрудничи си и с диригенти - от Рикардо Мути до Даниел Баренбойм и Рикардо Шайи.

От Бетовен до Брамс

В края на 60-те години Полини взе участие в спонтанни концерти във заводи и стратегии за студенти и служащи в " Ла Скала ", дирижирани от неговия другар Клаудио Абадо.

Първото си турне в Америка Полини прави през 1968 година

От 70-те до 90-те години на ХХ век основава редица записи за влиятелния лейбъл Deutsche Grammophon, като се трансформира в приет тълковник на Лудвиг ван Бетовен, Роберт Шуман, Франц Шуберт и Йоханес Брамс.

Албумите на Полини са отличени с голям брой награди, в това число " Грами " през 2007 година за най-хубаво осъществяване на инструментален солист (без оркестър) за Шопен: Ноктюрно.

Той оставя брачната половинка си Марилиза и сина си Даниеле, който е умел пианист и диригент, под чието управление Полини от време на време свири и записва. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР